Termomekanik proseslerin demir ve demir dışı malzemelere endüstriyel uygulamaları ve CuZn37 alaşımı üzerinde deneysel bir çalışması
The Industrial application of thermomechanical process in ferrous non-ferrous metals and experimental study of CuZn37 alloy
  1. Tez No: 139864
  2. Yazar: TUNÇ YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termomekanik işlemler, mikroalaşımiı çelikler, demir dışı metaller, kompozit malzemeler, ısıi ve mekanik işlemler, Thermomechanical proces, microalloyed steels, nonferrous metals, composite materials, thermal and mechanical process. xin
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Endüstriyel uygulamalarda malzemeler ile, çalışılırken kullanım alanına göre genelde yüksek dayanımda, yüksek toklukta ve süneklikte bir yapı oluşturulmaya çalışılmıştır. Buna bağlı olarak enerji kademelerinde ve imalat maliyetlerinin düşürülmesinde 'Termomekanik İşlem (TMİ)" mühendislik uygulamalarında önem kazanmıştır.Bu proseste genel olarak plastik deformasyon ve ısıl işlem kademelerinin bir arada kullanılmasıyla arzu edilen özellikler elde edilmeye çalışılmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında ; Mîkroalaşımlı çeliklere,Alûminyum alaşımlarına, Titanyum alaşımlarına, Kompozitlere ve Bakır-Çinko alaşımlarına, uygulanan termomekanik işlemler incelenmiştir. Ayrıca CuZn37 F29 alaşımlı boru üretiminin termomekanik işlem kademeleri deneysel olarak çalışılmış ve meydana' gelen özellik değişmeleri incelenmiştir. Çelik bölümünde HSLA çelikleri ve termomekanik işlemleri hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. Söz konusu çeliklerin üstün özellikleri,ferrit tane kuçüimesi,çökeime sertleşmesi ve düşük alaşımlamanın bir sonucudur. Bu sayede çok iyi mekanik özellikler elde edilmiştir. Alüminyum ve Titanyum bölümünde öncelikle alaşımların fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında kısaca bilgiler verilmiş,daha sonra ısıl ve mekanik özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu bilgilerin ardından alaşımlara uygulanan termomekanik işlem örnekleri anlatılmaya çalışılmıştır. Kompozit malzemelere uygulanan termomekanik işlemlerle ilgili olarak, bu konuda yapılmış bir örnek çalışma tezin beşinci bölümünde gösterilmiştir. Tezin son bölümünde ise bakır çinko alaşımları hakkında kısa bilgiler anlatılmış ve ardından bu alaşıma ait bir termomekanik üretim şeklinin ayrıntılı çalışması kalite belgeleri desteğiyle deneysel olarak izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT According to the product area, studies with the materials generally a high strength,high tough and a ductile structure is required for industrial applications. In result of this, to reduce the energy steps and the manufacturing costs“Thermomechanical Process”became more important for engineering applications. In this process plastical deformation and heat treatment steps used together to optain the specific properties. İn this research,the thermomechanical process of microalloyed steels,Al-alloys,Ti-alloys, Compozite Materials and Cupper-Zinc alloys have been determined. İn addition the production of CuZn37 F29 pipe has theorical and experimental studied according to the thermomechanical process and the results have been investigated. İn part two, a short information has been given about the HSLA steels thermomechanical processing and the properties. The high mechanical properties of these steels are the result of a combination low carbon content. Ferrite grain rafinement, precipitation hardening and low alloying contents. In part three, the chemical and physical properties of aluminium and titanium alloys have shown and afterwards mechanical and thermal characteristics heve been mentioned. After these informations, the thermomechanical process examples explained at the end of part. İn the composite part, the thermomechanical behavior of Al -Matrix compozite has been indicated. At the end of the study, the general information of copper-zinc alloys have shown and then the thermomechanical processing details have been experimentally explained with quality documents.