Düz örme kumaşlarda örgü yapısının oluşan kumaşın boyutları ve bazı fiziksel özelliklerine etkileri
The Effects of knit structure on dimensional and some physical properties of flat knitted fabrics
- Tez No: 139877
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN KAVUŞTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örme kumaş, boncuklanma, aşınma dayanımı, patlama mukavemeti, hava geçirgenliği, eğilme rij itliği, FAST sistemi, Knitted fabric, pilling, abrasion resistance, bursting strengh, air permability, bending rigidity, FAST System
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Bu çalışmada %80 Kuzuyünü -%20 Poliamid ipliklerle örülen atkılı örme dış giysilik kumaşlara uygulanan ondört farklı örgü yapısının kumaşların boyutları ve kumaşların boncuklanma eğilimi, aşınma dayanımı, patlama mukavemeti, hava geçirgenliği, eğilme uzunluğu ve FAST sistemi ile ölçülen kumaş özellikleri üzerine etkilerini belirlemek için yapılmış deneysel bir çalışma sunulmuştur. İlk bölümde çalışmanın amacı ve hedefleri sunulmuştur. İkinci bölümde konu ile ilgili kaynaklar özet halinde verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmalarda kullanılan kumaşların özellikleri, kullanılan test aletleri ve özellikleri verilmiş daha sonra çalışma yöntemi ve çeşitli kumaş özelliklerinin ölçüm yöntemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde yapılan ölçümler sonucunda elde edilen bulgular verilmiştir. Beşinci bölümde ise bulgulardan yararlanılarak kumaşların boyutsal ve fiziksel özellikleri hakkında yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, an experimental work is presented to determine the effects of fourteen different knit structures on the dimensions properties and bending rigidity, air permability, abrasion resistanse, bursting strength and pilling. Hand properties of 80%Lambswool -20% Polyamid flat knitted fabrics. In the first chapter the purpose and aims of the study are presented. In the second chapter a summary of the literature survey is given. In the third chapter, properties of fabrics used throughout the experimental work testing procedures and measurements of various fabric properties are explained. In the fourth chapter, experimental results are presented. In the fifth chapter with the aim of experimental results dimensional and physical properties of fabrics are discussed.