Vicia faba L. tohumlarında proteolitik enzim aktivitesi ve protein mobilizasyonu üzerinde araştırmalar
Investigation on proteolitik enzyme activity and protein mobilization of Vicia faba L. seeds
  1. Tez No: 139943
  2. Yazar: SERAP KIRMIZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRCAN GÜLERYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vida foba L, protein mobilizasyonu, proteolitik aktivite, Endopeptidaz, Lösin aminopeptidaz, Karboksipeptidaz, Vicia fdba L, protein mobilization, proteolytic activity, Endopeptidase, Leucine aminopeptidase, Carboxypeptidase
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz Viciafaba L. ev. Eresen 87 tohumlarında protein mobilizasyonunun izlendiği bu çalışmada; protein mobilizasyonunun embriyo ekseni çıkarıldığında daha yavaş ilerlediği belirlenmiştir. Çimlenmenin 7 günlük bir süreci boyunca çözünebilir toplam protein içeriği azalırken, serbest arninoasit miktarında artış meydana gelmiştir. Aktiviteleri belirlenen 3 proteolitik enzim arasında sadece EP embriyo ekseninin çıkarılmasından etkilenmiştir. LAP aktivitesi başlangıçta yüksek, daha sonra düşen bir eğri çizerken CP aktivitesi 5. günde en yüksek değere ulaşmıştır. Bitki büyüme regülatörlerinin embriyo ekseninin yerini aüp akmayacağım belirlemek amacıyla, embriyosu çıkarılmış kotiledonlar bitkisel hormonların varlığında inkübe edilmişlerdir. Bitki büyüme regülatörleri içerisinde sadece bir sitokinin olan Benziladenin'in protein mobilizasyonu üzerinde teşvik edici etkisi belirlenmiştir. Protein mobilizasyonu SDS- PAGE ile de araştırılmış ve normal tohumlarda 3. günde protein mobilizasyonu başlarken, embriyosu çıkarılmış kotiledonlarda 7. günde başladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON PROTEOLYTIC ENZYME ACTIVITY AND PROTEIN MOBILIZATION OF V1CIA FABA L. SEEDS. The protein mobilization from attached and detached seeds of Viciafaba L. cv. Eresen 87 (Fabaceae) investigated. While total soluble protein content decreased, free amino acid content was increased during the 7 days germination period. Among the three proteolytic enzymes, only EP activity was found to be affected from removal of the embryonic axis. LAP activity was high at the beginning, then decreased; CP activity reached the highest point at the day 5th. In order to examine the effects of Plant growth regulators, detached cotyledons incubated at the presence of Plant growth regulators. Only Benzyladenine was found as promotive on protein mobilization. Protein mobilization was also monitored with SDS-PAGE, and it was determined to start at the day 3rd for attached cotyledons and the day 7th for detached ones.