Oksit ilaveli soda-oksijen yöntemiyle Amerikan çavdarı (Triticale) saplarından kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi
Determination of pulping production conditions from Amerika scale (Triticale) straws with oxide added soda-oxygen method
  1. Tez No: 139960
  2. Yazar: FATİH YAPICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Triticale, Soda-Oksijen, Soda- Antrakinon, Metal Oksitler (AI2O3)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET (devam ediyor) Sonuçlara göre ilk optimum pişirme koşulu olarak; pişirme sıcaklığı 120°C, pişirme süresi 20 dak, A1203 oram %1, NaOH oram %16, çözelti/sap oram 5/1, oksijen basıncı 8 kg/cm2 olduğu bulunmuştur. İkinci olarak ise, belirlenen optimum koşullarda %0,05-%0,l oranında antrakinon ilave edilerek iki adet pişirme denemesi yapılmış ve antrakinonun elek verimine, deneme kağıtlarının fiziksel ve optik Özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, antrakinon ilavesiyle oksit ilaveli 02-NaOH yöntemi için optimum pişirme koşullarının aşağıdaki belirtilen şartlarda olduğu görülmüştür. Pişirme sıcaklığı: 120°C. Pişirme süresi: 20 dak. A1203 oranı: %1. NaOH oram: %16. Çözelti/sap oram: 5/1. Oksijen basmcı: 8 kg/cm2. Antrakinon oram: %0,1 Ayrıca, çalışmada Triticale saplarının ana kimyasal bileşimleri, çözünürlüğü ve lif morfolojisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis DETERMINATION OF PULPING PRODUCTION CONDITIONS OF AMERICAN SECALE {TRITICALE ) STRAWS WITH OXIDE ADDED SODA-OXYGEN METHOD Fatih YAPICI Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Industry Engineering Thesis Advisor:Prof.Dr. Hfidaverdi ERO?LU July 2003, 183 pages In this study,in order to figure out the optimum cooking conditions of Triticale straws by oxygen added 02-NaOH method, with the help of literature search ve two types of experiments have been carried out. And NaOH ratio has been chosen as 16%, O2 pressure as 8 kg/cm2 and solution-straw ratio as 5 to 1, cooking temperatures as 110-120-130°C, cooking periods as 20-40-60 minutes,. A1203 ratios as l%-2%-3% According to the conditions mentioned above, 27 different cooking experiments covering those three parameters have been done. The effects of those cooking parameters to screened yield, kappa number, breaking length, burst index, tear index, internal bond strength, tension strength, brightness and printing opacity have been investigated and Tukey statistical analysis has been done whether those differences were statistically meaningful or not.