Çatalağzı Termik Elektrik Santralı'nın kondens soğutma suyu atık ısısından konut ısıtılmasında faydalanılası
Utilizing Çatalağzı Thermal Power Plant's condansate cooling water's waste heat for heating of buildings
- Tez No: 139959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EYRİBOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı pompası, ekonomik analiz, kondens soğutma suyu, atık ısı, Heat pump, economical analysis, condansate cooling water, waste heat
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇATALAĞZI TERMİK ELEKTRİK SANTRALI'NIN KONDENS SOĞUTMA SUYU ATIK ISISINDAN KONUT ISITILMASINDA YARARLANILMASI Keziban ÇALIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Mustafa EYRİBOYUN Temmuz 2003, 150 sayfa Bu çalışmada, Zonguldak Çatalağzı Termik Elektrik Santralının (ÇATES-B) yoğuşturucu soğutma suyu atık ısısının konut ısıtılmasında kullanılmasının ekonomik olanakları üzerinde durulmuştur. ÇATES-B, 150 MW'hk iki üniteden oluşan ve yakıt olarak Zonguldak'ta çıkartılan taşkömürünü kullanan bir tesistir. Alçak basınç türbinlerinden çıkan ıslak buharın yoğuşturulması için deniz suyu kullanılmaktadır. Bu su yoğuşturucuda ıslak buharın yoğuşma gizli ısısını aldıktan sonra ısınmış olarak tekrar denize atılmaktadır. mÖZET (devam ediyor) Isı pompası sistemiyle bu ısının geri kazanılarak konut ısıtılmasında kullanılması hem ekonomik bir kazanç olması hem de doğal kaynakların korunması ve çevre ldrliliğinin azaltılması bakımından önemlidir. 75/55°C sıcak sulu radyatörle ısıtma sistemi için soğutucu akışkan NH3 (amonyak) kullanılarak ısı pompası sistemi için COP değeri, kompresör kapasitesi, birincil enerji oram (BEO) ve yapılacak enerji tasarrufu hesaplanmıştır. Aynı hesaplamalar 50/40°C sıcak sulu döşemeden ısıtma için soğutucu akışkan NH3, HFC-134a ve R-22 için de yapılıp sonuçlar bulunmuştur. Son on yıllık elektrik, kömür ve ABD dolan fiyat değişimleri hesaplanarak ileriye yönelik projeksiyonlar yapılmıştır. Karşılaştırmalar ABD dolan bazında hesaplanmıştır. İlk yatırım maliyeti, bakım-onanm ve işletme giderlerini içeren masraflar 15 yıllık ekonomik ömür için bugünkü değer metoduyla indirgenerek ısı pompası sistemi ve geleneksel sistem için hesaplanarak, karşılaştırma yapılmıştır. İşletme giderleri ve enerji tasarrufu bakımından ısı pompası sistemi avantajlı olsa bile ilk yatırım maliyetinin yüksek olması ve de konuyu sahiplenen resmi bir kurum bulunmaması nedeniyle bu ısı ziyan olmaktadır. Bu çalışmada, ÇATES-B lojmanlannın atık ısıyla ısıtılması halinde tasarruf edilecek enerji ve bunun parasal karşılığı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT M.Sc. Thesis UTILIZING ÇATALA?ZI THERMAL POWER PLANT'S CONDENSATE COOLING WATER'S WASTE HEAT FOR HEATING OF BUILDINGS Keziban ÇALIK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Asst. Prof.Dr. Mustafa Eyriboyun July 2003, 150 pages In this study, heating houses using Zonguldak Çatalağzı Thermic Power Plant's condensate cooling water's waste heat's economical effects were investigated. ÇATES-B consists of two units providing 150 MW per unit and uses stone-coal mined in Zonguldak. To condense wet steam produced in low pressure turbine, sea water is used. Heated sea water is thrown out to sea again after takes wet steam condensate latent heat in condenser.ABSTRACT (continued) Heating houses with heat pump system using consate cooling water is important from the point of view of being an economical advantage, protecting natural sources and reducing enviromental pollution. Using refrigerant NH3 (amonia), COP, compressor capacity, primary energy ratio (PER) and saved energy were calculated for 75/55°C radiator heating system. The same calculations were done for different refrigerants (NH3, HFC-134a and R-22) according for 50/40°C floor heating system. Electric, coal and USA dollar costs' trands were calculated including the last ten years and projections for future years was estimated. Heat pump system and conventional system were compared based on USA dollar. All costs including construction costs, maintainance costs and oparating costs were calculated for heat pump system and conventional system for 15 years economical life and these two system were compared with one another. Altough heat pump system has more advantage from the point of view of energy safety and oparating costs than the conventional system, construction cost is high and no official institution claim to be the owner of this kind of project. Thus, this waste heat is being lost. In this study, saved energy and its economical value were calculated when waste heat was used to heat ÇATES' houses.