Karabük İli'nde doğal yayılış yapan ardıç (juniperus) taksonları üzerinde dış morfolojik ve palinolojik araştırmalar
Exterior morphological and palinological investigations on juniper (juniperus l.) naturally distrubute in Karabük province
  1. Tez No: 139962
  2. Yazar: KAZIM KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN SARIBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Juniperus, Ardıç, Çimlenme, Ardıçların Morfolojisi, Juniperus, Juniper, Germination, Morphology of Junipers
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Botaniği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KARABÜK İLt'NDE DOĞAL YAYILIŞ YAPAN ARDIÇ {JUNIPERUS L.) TAKSONLARI ÜZERİNDE DIŞ MORFOLOJİK VE PALİNOLOJİK ARAŞTmMALAR Kazım MLIÇ ARSL AN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Metin S A RIB AŞ Haziran 2003, 150 sayfa. Bu çalışmada, Türkiye'nin en zengin flora bölgelerinden olan Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Karabük Üi sınırları içinde doğal yayılış yapan Juniperus L. taksonlan ele alınmıştır. Bu taksonlar; - Juniperus oxycedrus L. subsp. oxycedrus, - Juniperus excelsa Bieb., - Juniperus communis L. subsp. nana Syme., - Juniperus sabina L. Tanımlanan Ardıç taksonlannm yaprak, kozalak, tohum, polen boyutları ölçülmüş ve istatistik değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen sayısal veriler daha önce mÖZET (devam ediyor) yapılan diğer araşürmalardaki verilerle karşılaştırılmış, yeni bir alttür veya varyete tanımı yapılabilecek bulgular elde edilememiştir. Çimlenme engeli olan tohumlarında Polistimullin (Fitohormon) PS-A6 hormonunda %50'lik dozda, %32 (Juniperus communis L. subsp. nana) ve %36 (Juniperus sabina L.) çimlenme oranına ulaşılmıştır. Ancak çimlenmeye alman tohumların embriyoları kırılarak canlılıkları saptanmalıdır. Ardıçlar erozyon kontrolünde ve peyzaj düzenlemelerinde vazgeçilmez peyzaj materyalidirler. Ayrıca Ardıç taksonlanmn kimyasal madde içeriklerinin araştırılması ve nesli tükenen Ardıç taksonlanmn koruma altına alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis EXTERIOR MORPHOLOGICAL AND PALINOLOGICAL INVESTIGATIONS ON JUNIPER (JUNIPERUS L.) NATURALLY DISTRIBUTE IN KARABÜK PROVINCE Kazım KILIÇARSLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Metin SARD3AŞ June 2003, 150 pages. In this study, Juniperus L. taxons located in one of the richest flora region in Turkey situated in Western Blacksea Region in Karabük province were investigated. This taxons; - Juniperus oxycedrus L. subsp. oxycedrus, - Juniperus excelsa Bieb., - Juniperus communis L. subsp. nana Syme., - Juniperus sabina L. Specified Juniperus taxons leaf, cone, seed, pollen dimensions were measured and statistical analysis were done. The results were compared with previous studies and the data couldn't be obtained to specify a new subculture or a variety.ABSTRACT (continued) Seeds with germination disorder Polistimullin (Phytohormone) PS-A6 hormone was used with %50 dosage, %32 (Juniperus communis L. subsp. nana) and %36 (Juniperus sabina L.) germination ratio were obtained. However the embryos take in from germinating seeds must be crushed whether they are alive or not. Juniperus are essential species for controling errosion and landscape design. Moreover, their chemical composition must be investigated and Juniper taxons under the danger of extinction must be protected.