Toz metalurjisi ile üretilmiş demir esaslı parçaların akımsız nikel kaplanabilirliği ve yorulma dayanımına etkisi
Electroless nickel coatability of iron based components produced by powder metallurgy and its effect fatigue sternght
  1. Tez No: 139963
  2. Yazar: ULAŞ MATİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENNUR CANDAN, DOÇ. DR. RAMAZAN ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nikel kaplama, Toz metalürjisi, Yorulma dayanımı, Nickel coating, Powder metallurgy, Fatigue strength
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi TOZ METALÜRJİSİ İLE ÜRETİLMİŞ DEMİR ESASLI PARÇALARIN AKIMSIZ NİKEL KAPLANABİLİRLİĞİ VE YORULMA DAYANIMINA ETKİSİ UlaşMATİK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Şennur CANDAN Ortak Tez Danışmam: Doç. Dr. Ramazan ÇITAK Haziran 2003, 116 sayfa. Toz metalürjisi (T/M) dünyada ve ülkemizde hızla gelişen bir üretim yöntemidir. Akımsız nikel (AN) kaplama yöntemi mükemmel korozyon ve aşınma direncinin yam sıra parçanın şekline bağlı olmaksızın her yerde eşit kaplama kalınlığı sağlayan mühendislik kaplama yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada, T/M yöntemi ile üretilmiş demir parçaların akımsız kaplama yöntemi ile nikel kaplanabilirimi, parça gözenekliliğinin kaplama kalitesine ve AN kaplamanın toz metal parçaların yorulma dayanımına etkisi incelendi. Farklı basınçlarda preslenen ve 1100°C'de 45 dakika süre ile Ar atmosferinde sinterlenen numunelerin, ham ve sinterlemnis teorik yoğunlukları bulunarak gözeneklilik oranları tespit edildi. Numuneler alkali ve asidik AN çözeltiyle nikel kaplandı. Kaplanan numunelere yapışkanlık testleri uygulanarak gözenekliğin kaplama kalitesine etkisi incelendi. İnceleme sonucu, T/M parçalarda gözeneklilik ıııÖ£ET (devapı ediyor) oranın artmasına bağlı olarak kaplanan malzeme miktarında da bir artış olduğu gözlendi. Kaplanan malzeme miktarının artmasına karşın kaplama kalitelerinin nispeten düştüğü tespit edildi. AN kaplamanın T/TVf parçaların yorulma dayanımını düşürdüğü tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis ELECTROLESS NICKEL COATABUJTY OF IRON BASED COMPONENTS PRODUCED BY POWDER METALLURGY AND ITS EFFECT FATIGUE STRENGTH Ulaş MATİK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metallurgy Thesis Advisor: Asst. Prof. Şennur CANDAN Thesis Advisor: Assoc. Prof. Ramazan ÇITAK June & 2003, 116 pages. Powder metallurgy (P/M) is a fast developing manufacturing method in Turkey and in the world. Electroless nickel (EN) coating an engineering coating method, provides perfect corrosion and wear resistance as well as uniform coating thickness on all sides of the coated parts. EN coatability of iron based parts produced by using P/M method, effect of porosity on coating quality and influence of the coating on the fatigue strength of P/M samples have been investigated. Amount of porosity in the samples, sintered at 1100 °C for 45 minutes in Ar atmosphere, was determined by using theoretical density method. The samples were coated with alkaline and acid electroless nickel solutions. Coating qualities have been investigated by using adhesive tests. It has been determined that coating amount was increased with porosity whereas coating quality was decreased. It has been observed that fatigue strength of electrolessABSTRACT (continued) nickel coated samples was decreased as compared to that of the uncoated samples.