Büyükdüz araştırma ormanı sarıçam-göknar-kayın karışık meşcerelerinde şerit tıraşlama yöntemiyle gençleştirme çalışmasının 50 yıllık sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the 50 years results of the regeneration practice in scots pine-fir-beech mixed stands by using clearcutting in strip method in Büyükdüz research forest
  1. Tez No: 139967
  2. Yazar: SAADETTİN PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarıçam, Göknar, Kayın, Doğal Gençleştirme, Büyukdüz Araştırma Ormanı, Karışık Meşcere, Silvikültür, Scots Pine, Fir, Beech, Natural Regeneration, Büyükdüz Research Forest, Mixed Stand, Silviculture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BÜYÜKDÜZ ARAŞTIRMA ORMANI SARIÇAM-GÖKNAR-KAYIN KARIŞIK MEŞCERELERİNDE ŞERİT TRAŞLAMA YÖNTEMİYLE GENÇLEŞTİRME ÇALIŞMASININ 50 YILLIK SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Saadettin PINARBAŞI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd,Doç.Dr. Erol KIRDAR Temmuz 2003, 55 sayfa. Bu araştırmada Karabük Büyükdüz Araştırma Ormanında Sarıçam-Göknar-Kaym karışık meşceresinde 1952 yılında şerit traşlama yöntemi ile yapılan gençleştirme çalışmasının 50 yıllık sonuçlan incelenmiştir. Bu amaçla ilk önce, 1952 yılında tesis edilen parseller bulunmuş, parsellerdeki tüm ağaçların göğüs çaplan ölçülmüştür. Her parselde 2'er adet sarıçam ve göknar ağacı kesilerek bunlar gövde analizine tabi tutulmuşlardır. Elde edilen sonuçlara göre; parsellerdeki göknar sayısı özellikle gençlik çağında sürekli bir artış göstermektedir. Sançamın boy artımı başlangıçta fazla olup bu üstünlüğünü 50. yılda kaybetmektedir. Ortalama olarak sançam 0.30 m. boya 7 yılda, 1.30 m boya 14 yılda ulaşırken, göknar 0.30 m. boya 8 yılda, 1.30 m boya 15 yılda ulaşmaktadır. ıııÖZET(devam ediyor) Çap ve hacim artımı başlangıçta sarıçamda yükselirken 40 yaşında göknar sarıçama yetişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis EVALUATION OF THE 50 YEARS RESULTS OF THE REGENERATION PRACTICE IN SCOTS PINE-FIR-BEECH MIXED STANDS BY USING CLEARCUTTTNG IN STRIP METHOD IN BÜYÜKDÜZ RESEARCH FOREST Saadettin PINARBAŞI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Asst.Prof.Dr. Erol KIRDAR July 2003, 55 pages The aim of this research is to investigate the evaluation of the 50 years results of the regeneration practice in scots pine fir beech mixed stands by using clearcutting in strip method in Büyükdüz research forest. For this purpose, firstly, sampling areas which selected in 1952, has founded, in this study areas, breast height diameter of all trees have determined. In addition, two scotch pine and fir trees at each sampling area have cut and stem analysis have done. According to obtained results, the number of fir tree species has increase especially at seedling age. The scotch pine is better than fir tree species in height, diameter and volume increase. But fir tree species is better than scotch pine after 50 years in height increase, after 40 years in diameter and volume increase. The scotch pine has reached to 0.30 mts. height in 7 years, to 1.30 mts. height in 14 years. The fir two species has reached to 0.30 m. height in 8 years, to 1.30 m. height in 15 years.ABSTRACT(continued)