Mobilya endüstrisinde çevresel faktörlerin etkilerinin ergonomik açıdan incelenmesi ve bir işletme uygulaması
The Investigation of the effects of environmental factors on furniture industry by the ergonomic aspect and case study
  1. Tez No: 139968
  2. Yazar: ZÜMRAL ATILGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Çevresel Faktörler, Ergonomic, Environmental Factors
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Endüstrileşmenin büyük bir hızla geliştiği çağımızda, çalışanların iş koşullarının ve iş çevrelerinin insanca bir yaklaşım ile iyileştirilmesi önemli bir sorun olmaktadır. Bu tez çeşitli çalışma ortamlarında, özellikle verimliliği ve üretim kalitesini arttırmada, rekabet ortamı sağlamada, ayrıca işçilerin sağlığının korunmasında çevresel faktörlerin büyük önem taşıdığım ve bu konuda alınabilecek önlemleri mÖZET (devam ediyor) belirtmek için hazırlanmıştır, insan çalışma ortamında, soğuk, sıcak, nem gibi değişkenler ve toz, duman, zehirli gaz, zehirli maddeler, aydınlatma, gürültü ve titreşim gibi olumsuz ortam ve makine özellilerinin etkisi altında kalmıştır. Tezin ilk bölümünde genel bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde işyeri hijyeni açısından ergonomi ve iş güvenliği kavramlarımn önemi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenleri ve korunma yöntemleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise çevresel faktörler ayrıntılı olarak açıldanmıştır. Tezin uygulaması olan beşinci bölümde ise mobilya fabrikasında gürültü, aydınlatma, toz, bağıl nem, hava akım hızı ölçümleri yapılmıştır. Tespit edilen değerlerle, standart kabul edilen değerler karşılaştırılarak gerekli öneriler sunulmuştur. Gürültü ölçümleri her makine başında ve atölyenin yerleşim planı üzerinde belirlenen noktalarda yapılmışlar. Tespit edilen değerler doğrultusunda gürültü haritası çıkarılmıştır. Standart değerleri aşan yerler için öneriler sunulmuştur. Titreşim için gerekli alet temin edilemediğinden ölçüm yapılmamıştır. Aydınlatma ölçümü de her makine başmda yapılmış ve aydınlatma düzeyi düşük olan yerler için özel aydınlatma sitemleri öneri olarak sunulmuştur. Toz tespitinde ise toz meydana getiren makinelerde ölçüm yapılmış ve MAK değerlerle karşılaştınlmıştır. Hava alam hıza ve bağıl nem atölye merkezinde ölçülmüş ve gerekli yerlere havalandırma sistemleri takılması öneri olarak sunulmuştur. Ayrıca işyerinde kullanılan kimyasallar ve kişisel koruyucular hakkında işçilerin bilgilendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this new era, the industrialization is growing very rapidly and the development of working conditions and areas by more humanely approach becomes a major problem. This thesis was prepared in order to clarify particularly importence of environmental factors on increased productivity and production quality, to promote competition, and also to preserve the health of the workers in various vABSTRACT (continued) working areas and to take measures about these matters. Employees can face various factors during the work time such as the variables i.e. cold, hot, moisture and negative media i.e. dust, smoke, poisonous gasses, poisonous materials, lighting, noise, vibration and machine characteristics. A general introduction was submitted in first part of the thesis. The second chapter the importance of ergonomics by the aspects of hygiene of working areas and the job safety were explained. The third chapter explains the reasons and prevention methods of occupation accidents and disease. The fourth chapter the environmental factors were explained in detail. The fifth chapter was the application. The measurements of noise, lighting, dust, relative humidity, air velocity were made. The recommendations were made according to actual results compared with the standards. Measurements of noise and lighting were made in front of all the machinery and designated points in factory layout plan. Noise map was drawn according to the results and recommendations were made for the points exceeding the standard noise values. For insufficiently illuminated areas, special lighting equipments were recommended. The dust measurements were made in front of dust producing machinery and the values obtained compared with MAK values. The air velocity was measured at the center of the factory and recommendations were made for special areas needed ventilation. Moreover, the necessity of the education of employees about the chemicals used and personal safety equipment was stated.