Mineral gidermenin yanma kinetiği üzerine etkisi
The Effect of dimeneralization on the kinetics of combustion
- Tez No: 139966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ÇUHADAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: demineralization, TGA, activation energy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi MİNERAL GİDERMENİN YANMA KİNETİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Ahmet KIRNAPCI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Dilek ÇUHADAROĞLU Ekim 2003, 70 sayfa. Kömürün ısı artışına bağlı olarak davranışı ve bu davranış üzerinde mineral madde miktarının etkisi kömür kullanımı açısından önemlidir. Bu araştırmada Zonguldak Taşkömürü Havzası'nın değişik bölgelerinden alınan 7 ayrı numune ve Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları' run kullandığı 5 farklı ithal kömür örneği üzerinde mineral giderme ve yanma karakteristiklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Kömür örneklerine 1,50 gr/cm3 yoğunluklu Ca(N0.3)2 çözeltisi ile fiziksel mineral giderme işlemi uygulanmıştır. Bunu takiben önce 3,5 M HF, ardından 3 M HNO3 kullanılarak kimyasal mineral giderme işlemleri yapılmıştır. Alman nihai ürünlerin TGA cihazında yanma karakteristikleri belirlendikten sonra, aktivasyon enerjileri hesaplanarak mineral gidermenin yanma kinetiği üzerine etkisi araştırılmıştır. Fiziksel mineral giderme uygulanmış örnekler ile, kimyasal mineral giderme uygulanmış örnekler yanma kinetiği açısından karşılaştırıldığında, mÖZET (devam ediyor) kimyasal mineral giderme sonrası aktivasyon enerjisinde önemli düşüşlerin (% 3 3 'e varan) meydana geldiği belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Mineral giderme, TGA, aktivasyon enerjisi Bilim kodu : 607.02.07 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE EFFECT OF DEMINERALIZATION ON THE KINETICS OF COMBUSTION Ahmet KIRNAPCI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Dilek ÇUHADARO?LU October 2003, 70 pages. The izothermal behaviour of coal and the effect of mineral matter content on this behaviour is important in the combustion of coal. Domestic bituminous coal samples taken from verious mines Zonguldak Hardcoal Basin and some imported bituminous coals used in Ereğli Iron and Steel Factories (ERDEMİ R) have been used in the demineralization and in the combustion characterization. Physical cleaning has covered density seperation at 1,50 g/cm density by using Ca(N03)2 solution. Chemical demineralization of low density products has been carried out by using 3,5 M HF and 3 M HNO3 succesively. Activation energies of samples have calculated on the basis of data collected from TG and DTG curves. There has been upto 34 % reduction in activation energy of chemically demineralized coal samples when compered to physically demineralized parent coal samples.