Üç boyutlu kadastronun kent bilgi sistemi çerçevesinde incelenmesi
A Study of the 3D cadastre in framework of urban information system
  1. Tez No: 139969
  2. Yazar: KADRİYE YÜCEER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B Kadastro, Mülkiyet Hakkı, CBS
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÜÇ BOYUTLU KADASTRONUN KENT BİLGİ SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ KadriyeYÜCEER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇIN Eylül 2003, 101 sayfa. Günümüzde, özellikle kentsel alanlardaki mülkiyet yapısı içinde üçüncü boyuttaki mülkiyet kavramı önemli bir konu haline gelmiştir, özellikle büyük kentlerde, nüfusun yoğun olduğu bölgelere ve kentin çekim merkezlerine yönelik alt yapı hizmetleri, elektrik, gaz, telefon hatlarının getirilmesi, ulaşım, ticaret, yeşil alan, park vb. türden mekan gereksinimine bağlı olarak üçüncü boyutta bir gelişimin oluşması ve buna yönelik istemler, üç boyutlu kadastro sorununu ve üçüncü boyutta taşınmaz mülkiyeti kavramım gündeme getirmiştir. Bu çalışmada öncelikle üç boyutlu kadastronun tanımlanması yapılarak, Türk Hukuk mevzuatı açısından üçüncü boyuttaki mülkiyet kavramı ve Avrupa kıtasında bu konunun hukuksal ve teknik yapısına yönelik yaklaşımlar ve çözümler incelenmiş daha sonra konunun özellikle kent bilgi sistemi yapısı içerisinde çözümüne yönelik olarak Bursa Kent Bilgi Sistemi kapsamında örnek uygulamalar gerçeMeştirilmiştir. mÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis A STUDY OF THE 3D CADASTRE IN THE FRAMEWORK OF URBAN INFORMATION SYSTEMS KadriyeYÜCEER Zonguldak Karaelmas University School of Applied Sciences Division of Geodesy and Photogrammetry Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Hakan AKÇIN September 2003, 101 pp. Property notion in the third dimension especially in the concept of property structure in urban areas has been a crucial task in today's world. 3D cadastre and property concept in the third dimension has proved important especially in big cities where infrastructure such as electricity, gas, phone lines has to be networked in the densely populated districts, in the attraction locations of the cities, and space needs relating to the transportation, trade, green and parking are of great interest. In this study 3D cadastre has firstly been defined and property right in the third dimension in the context of the Turkish legal system has been handled. Approachs and solutions to the legal and some technical structures in the continental Europa are also examined. A case study has been made on the example of Bursa Urban Information System.ABSTRACT (continued) Keywords : 3D cadastre, property right, GIS. Science Code : 616. 04.01 VI