Üç boyutlu ağlarda GPS ve nivelman ölçülerinin birlikte değerlendirilmesi
Combined evaluation of three dimentional network GPS and levelling measurement
  1. Tez No: 140031
  2. Yazar: MEHMET GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİS SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, presizyonlu nivelman ölçüleri, fonksiyonel model, stokastik model, Helmert Varyans Analizi, dengeleme, GPS, precise levelling measurements, functional model, stochastic model, Helmert Variance Analysis, adjustment
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET K * K 't Uydu teknotojisinin gelişmesi sonucunda, üç boyutlu konum belirleme dolayca uygulanabilir hale gelmiştir. Nivelman ölçme yöntemine göre yapılan (yersel ölçüler) yükseklik belirleme çalışmaları, pek çok mühendislik çalışmasında GPS uydu ölçmeleri ile yeterli doğrulukta yapılabilmektedir. Klasik ölçme yöntemleri ile iyi sonuç elde edilemeyen, gerek arazilin topoğrafik yapısı, görüş azlığı ve gerekse hava şartlarının bozukluğundan etkilenen ülke nirengi çalışmaları, GPS ölçme yöntemi üe hassas ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu çalışmada, GPS ve nivelman ölçme yöntemlerinin birlikte kullanılması araştırılmıştır. Uygulama çalışması için, Ambarlı Liman Tesislerinde kurulan jeodezflc kontrol ağma ait GPS ve nivelman ölçüleri laülanılmıştır. Ambarlıda yapılan GPS ve presizyonlu nivelman ölçüleri ayrı ayrı ve birlikte dengelenmiştir. GPS koordinat farkları (AXjk, AYjk, AZik) ile nivelman kot farkları (AH,*) nm ayrı ayrı ve birlikte değerlendirilmesine ilişkin fonksiyonel ve stokastik modeller ile Helmert Varyans Analizi açıklanmıştır. Dengeleme modelleri oluşturularak, uygulama yapılmıştır. Sonuçlar uygulama bölümünde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
..".v SUMMARY Development of the satellite technology can be simply applied the determination of three dimentional position and has improved the importance of geodesy. The determination of height can be highly in precision the many engineering applications by GPS satellite measurements of using levelling measured methods. With classical surveying methods triangulaiion studies, which are affected by the topographic structure of terrain, the lack of sighting and unsuitable of meteorological conditions, can be done by GPS surveying method precisely and easily. In this study, combination using of GPS and levelling measurements was implemented. For study putting into practice, Region of Ambarlı is constitute of geodesy control network used for GPS and levelling measurements. Adjustment separately separately and together of GPS and precise levelling measurements were done to Ambarlı. Functional and stochastic models with Helmert Variance Analysis about evaluation of GPS measurements (AX^, AY,*, AZfc) separately separately and together with precise levelling measurements (AHik) are explained. Adjustment models is consist and application has done and the results have examined in the application chapter.