Building for women's education during the early republican period in Turkey İsmet Paşa Girl's Institute in Ankara in the 1930s
Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'de kadın eğitimi için inşa etmek: 30 lar Ankara'sında İsmet Paşa Kız Enstitüsü
- Tez No: 140182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Education and Training, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, Kadının Eğitimi, Kız Enstitüleri, Modernleşme, Ankara, Yabancı Mimarlar. vı, Early Republican Architecture, Education of Woman, Girls' Institutes, Modenüzation, Ankara, Foreign Architects. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
öz ERKEN CUMHURİYET DÖNEMÎ'NDE TÜRKİYE'DE KADIN EĞİTİMİ İÇİN İNŞA ETMEK: 30LAR ANKARASI'NDA İSMET PAŞA KIZ ENSTİTÜSÜ GÜROL, Pelin Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Elvan ALTAN ERGUT Haziran 2003, 188 sayfa Bu çalışma, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'deki mimarlığı, Ankara İsmet Paşa Kız Enstitüsü üzerine odaklanarak, yeni kurulmuş devletin sosyal, ekonomik ve politik modernleşme sürecinin bir parçası olarak incelemeye çalışır. İlk olarak, genel olarak kadının eğitimi ve özel olarak Kız Enstitüleri incelenerek, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin modernleşme sürecinde kadının değişen sosyal rolü araştırılmıştır. İkinci olarak, kadın ve yapılı çevre arasındaki ilişki, kadının bu bağlamda deneyimlediği değişiklikler üzerinde durularak incelenmiştir. Dönemin mimarlığı incelerek, bu dönemde inşa edilen Kız Enstitüsü binaları, Türkiye'de modern bir yapılı çevre yaratılmasının çağdaş örnekleri olarak araştırılmıştır. Sonolarak, dönemin diğer okul yapılarıyla da karşılaştırmalı olarak detaylı bir şekilde Ankara îsmet Paşa Kız Enstitüsü binası incelenmiştir. Modern bir okul binası olarak yabancı mimar Ernst Egli tarafindan Ankara'nın merkezinde inşa edilen bu okul yapısı, yeni milli-devlet için modern kadının ve modern mimarinin temsilcisi olarak değerlendirilmiştir. Böylece, bu çalışmanın amacı Ankara tsmet Paşa Kız Enstitüsü'nü, yenimilli-devletin modernleşme çabasıyla denk bir şekilde, çağdaş eğitim kurumları ve çağdaş mimarlığın Türkiye'deki örneği olarak değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUILDING FOR WOMEN'S EDUCATION DURING THE EARLY REPUBLICAN PERIOD IN TURKEY İSMET PAŞA GEILS' INSTITUTE IN ANKARA IN THE 1930S GÜROL, Pelin M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Asst Prof. Dr. Elvan ALTAN ERGUT June 2003, 188 pages This study attempts to examine the architecture in Turkey during the Early Republican period as part of the social, economic and political context of the modernization process of the newly founded state, focusing on the case of the tsmet Paşa Girls' Institute in Ankara. Firstly, the education of woman in general and the Girls' Institutes in particular are scrutinized in order to analyze the changes in the social role of women in the context of modernization in the Early Republic. Secondly, the relationship between women and the built environment is examined with reference to the changes wornen experienced in this context. The architectural context of the period mis analyzed to examine the buildings of the Girls' Institutes as contemporary examples of the creation of a modern built environment in Turkey. Lastly, the building of the îsmet Paşa Girls' Institute is examined in detail, by also making comparisons with other contemporary school buildings in Ankara. The building, which was constructed as a modernist school building by the foreign architect Ernst Egli in the center of Ankara, is evaluated as the representation of modern women and modern architecture for the new nation-state. So, the aim of this study is to assess the İsmet Paşa Girls' Institute in Ankara as the example of contemporary educational institutions as well as of contemporary architecture in Turkey, corresponding with the attempt of the new nation-state towards modernization.