Abdu'l-gani al-Ardabili ve Şarhu' l-Unmuzac adlı eseri
Abdu'l-gani al-Ardabili and his work titled Şarhu' l-Unmuzac
- Tez No: 140200
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdu'1-ğani al-'Ardabili, Şarhu'l-'unmüzac, Unmüzac, Ğanizâde Nâdiri, Zamahşari, Abdu'1-ğani al-'Ardabili, Şarhu'l-'unmüzac, Unmüzac, Ganizâde Nâdiri, Zamahşari. İT
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ 'ABDU'L-GANİ AI-ARDABILI VE ŞARHU'L-'UNMÜZAC ADLI ESERİ Alparslan SARI KSU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİMDALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Hüseyin TURAL Yıl : 2003 Sayfa : 248 Jüri : Prof.Dr. Hüseyin TURAL : Yrd.Doç.Dr. Faruk ÇİFTÇİ : Yrd.Doç.Dr. Halil APAYDIN Bu tez 'Abdu'I-ğani al-'Ardabili'nin Şarhu'l-'unmüzac adlı eserininin, Arap dili grameri ile ilgilenen insanların ilgisine sunulması ve edisyon kritikli olarak neşre hazırlanması maksadıyla incelenmesini amaçlamaktadır. Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Şarhu'l-'unmüzac müellifi 'Abdu'1-ğani al-'Ardabilî'nin ve Unmüzac müellifi Zamahşari'nin hayat hikayeleri hakkında öz ve açıklayıcı bilgiler bulunmaktadır. Yine bu bölümde Şarhu'l-'unmüzac ile ilgili tanıtıcı bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise eser altı adet el yazması ve bir adet matbu nüsha kullanılarak tenkitli neşre hazırlanmıştır. Bu bölüm Kur'an ayetleri, şahid beyitler, mesel, özel isimler ve kabile isimleri indekslerinin bulunduğu kısımla son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis 'ABDU'L-GANI AI-ARDABILI AND HIS WORK TITLED ŞARHU'L- 'UNMÜZAC Alparslan SARI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE DEPARTMANT OF BASIC ISLAMIC SCIENCE Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin TURAL Year : 2003 Pages: 248 Jury : Assoc.Prof.Dr. Hüseyin TURAL : Assist.Prof.Dr. Faruk ÇİFTÇİ : Assist.Prof.Dr. Halil APAYDIN This thesis intends to study the work of 'Abdu'1-ğani al-'Ardabili named Şarhu'l-'unmüzac firstly to present it to people who concerned with the Arabic grammar and secondly to prepare it for publication as a critical edition. It is composeed of two chapters. In the first chapter I tried to give some information about the life of 'Abdu'1-ğanî al-'Ardabili as author of Şarhu'l-'unmüzac and about the life of Zamahşari as author of Unmiizac. Besides I gave some explanatory information of Şarhu'l-'unmüzac. In the second chapter, this work has been prepared for a critical edition based on a printed and six handwritten manuscripts. This chapter was fallowed by indexes of Koranic verses, Arabic witness couplets, proverbs and personal and tribal names.