The Problem of multiculturalism in Turkey within the context of European Integration
Avrupa Birliği ile bütünleşme bağlamında Türkiye'de çok-kültürlülük sorunu
  1. Tez No: 140199
  2. Yazar: ASLI GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çok-kültürlülük, Türkiye, Avrupa Birliği ile bütünleşme. iv, Multiculturalism, Turkey, Integration to EU m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
oz AVRUPA BİRLİĞİ İLE BÜTÜNLEŞME BAĞLAMINDA TÜRKİYE'DE ÇOK-KÜLTÜRLÜLÜK SORUNU Güleç, Aslı Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kürşad Ertuğrul Aralık 2003, 218 sayfa 1970'li yıllardan başlayarak, artan göç hareketleri ve yükselen etnik-kültürel çatışmaların sonucu çok-kültürlülük günümüz siyasetinin önemli konularından biri haline geldi. Buna paralel olarak artan etnik ve kültürel çeşitlilikle başa çıkabilmek için yeni politikalar geliştirildi. Bu çalışma kapsamında amaçlanan Türkiye'nin çok- kültürlülük sorununu Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri bağlamında eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmektir. Kabul gördüğü üzere, genel anlamıyla çok kültürlülük sorunu batılı liberal demokrasilerin özgül, nesnel koşullarının ürünüdür ve bu yönüyle tarihsel ve konjonktürel bir olgudur. Türkiye ise kendi tarihsel ve siyasi koşulları ile birlikte çok-kültürlülük sorunu için ayrı bir siyasi bağlam olarak görülmelidir. Bu çerçevede Türkiye'de bu konu demokratikleşme veya insan hakları gibi daha genel sorunlar bağlamında tartışılmaktadır. Bu çalışmada çok-kültürlülük siyaseti ve bu kavramla birlikte anılan normatif önermelerin verili bir ilerici rolü ve anlamı olmadığı vurgulanarak bu doğrultuda geliştirilen politikaların ne ölçüde etnik ve kültürel çatışmaların çözümünün bir parçası olacağının siyasi bir konu olduğu ve değişen güç ilişkilerinden ayrı düşünülemeyeceği savunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROBLEM OF MULTICULTURALISM IN TURKEY WITHIN THE CONTEXT OF EUROPEAN INTEGRATION Güleç, Aslı M. Sc, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kürşad Ertuğrul December 2003, 223 pages Starting from the 1970's, as a result of influx of immigration and of rise of ethno- cultural conflicts the issue of multiculturalism has come to become one of the significant themes of contemporary politics. In this respect, new policies have been developed in order to manage this increasing ethnic and cultural diversity. In this study it is aimed to get a critical perspective for the analysis of the question of multiculturalism in Turkey with reference to Turkey-EU relationships. As is widely accepted, the issue of multiculturalism is a conjunctural historical phenomenon emerging within the objective conditions of Western liberal democracies. When this issue is put within Turkey's political framework, Turkey with its own historical and political conditions constitute a distinct context in the sense that this question is taken into account with respect to broader problems including democratization or the extension of human rights. On this basis, it will be argued that, the politics of multiculturalism and normative premises associated with it have no taken for granted progressive meaning or role rather to what extent the relevant multicultural policy measures contribute to the solution of various ethnic or cultural conflicts is itself an empirical and political matter, and also part of changing power relations.