Muhammed İkbal'de Vehdet-i Vücud düşüncesi (erken ve geç dönem)
  1. Tez No: 140201
  2. Yazar: VEYSEL KOŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem İkbal, geç dönem İkbal, panteizm, panenteizm (süreç felsefesi), teist felsefe, vahdet-i vücûd, dinî düşünce. II, Early stage Iqbal, late stage Iqbal, pantheism, panentheism (process philosophy), theist philosophy, wahdat al-wojud, religious thought. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MTJHAMMED İKBAL'DE VAHDET-İ VÜCTJD DÜŞÜNCESİ (ERKEN VE GEÇ DÖNEM) Veysel KOŞAR KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Mustafa KÖK Yıl: 2003 Sayfa: 114 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Mustafa KÖK Yrd.Doç.Dr. Hamza KARAOĞLAN Yrd.Doç.Dr. Abdulhamit SİNANOĞLU Muhammed İkbal, 1907 yılında hazırlamış olduğu“İran'da Metafiziğin Gelişimi”adlı doktora tezinde İbn Arabî ve onun düşünce sisteminden övgüyle bahsetmektedir. O, bu çalışmasında Hallac'ı panteist bir düşünür olarak görmekte, Mevlâna'nın evrim ile ilgili düşüncelerini vahdet-i vücûdcu bir bakış açısıyla yorumlamaktadır. İkbal'i böyle bir anlayışı benimsemeye götüren sebepler başta bu düşünürleri Batılı bilim adamlarından okuması ve dönemin popüler anlayışı olan vahdet-i vücûda sempatik bir ilgiyle yaklaşması gösterilebilir. Düşünürün 1911yılından itibaren değişmeye başlayan bu anlayışı, 1915 yılında yayınlanan“Benliğin Sırlan”adlı kitabında açıkça görülmektedir. Biz, İkbal'in bu döneme kadar olan düşünce serüvenim“erken dönem”, bundan sonraki felsefi duruşunu da“geç dönem”olarak tanımladık. Geç dönem olarak adlandırdığımız süreçte İkbal, kendine özgü bir“benlik”felsefesi geliştirmiş ve felsefi görüşlerini bu merkezde ortaya koymuştur. Bu döneminde İkbal gerek Hallaç gerekse Mevlâna ile ilgili düşüncelerini büyük ölçüde değiştirmiştir. Filozof, artık her ikisini de“benlik”e önem veren düşünürler olarak görmektedir. Buna rağmen“Dinî Düşüncenin Yeniden Kurulması”nda Kur' an ayetlerini modern bilimin ışığında yorumlayan İkbal, Tann-âlem ilişkisini panenteist bir yorumla ele alırken“tezahür”,“Allah'ın davranışı”gibi kavramları kullanması onun erken döneminin kalıntıları olarak görülebilir. Geç döneminde İkbal, vahdet-i vücûdu, gerek ontoloji anlayışından gerekse benlik anlayışından dolayı reddetmektedir. İslâm dünyasındaki fikri durgunluktan hareketle teist ilahiyatın bazı noktalardaki çıkmazlarını aşmak için eklektik teist bir felsefe geliştirerek yeni bir din felsefesi kurma çabasındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis WAHDAT AL- WO JUD THOUGHT IN MUHAMMAD IQB AL (EARLY AND LATE STAGES) UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE DEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCES Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa KÖK Year: 2003 Pages: 114 Jury: Assist. Prof. Dr. Mustafa KÖK Assist. Prof. Dr. Hamza KARAO?LAN Assist. Prof. Dr. Abdulhamit SİNANO?LU Muhammad Iqbal in his doctorate thesis titled“The Development of Metaphysics in Persia”dated 1907 mentioned of Ibn Arabi and his thought system with appreciation. In this work he thinks Hallaj as a pantheist thinker and interprets Mawlana's evolutionary thoughts from the standpoint of“wahdat al-wojud”. Reading these thinkers through westerner scholars and approaching to“wahdat al-wojud”-a popular understanding of his period- with a sympathetic interest he accepts such an idea. But his understanding on this idea has begun to change since 1911 and this became visible in his work“The Secrets of The Self which published in 1915. We have called his intellectual adventure up to this period as ”early stage“ and the later one as ”late stage“. In ”late stage“ he has developed an ego philosophy and his philosophical ideas run along these lines. Besides, he has changed his views on both Hallaj and IIIMawlana to a great degree. Thus he has seen both of them as thinkers consider ego important. But Iqbal in ”The Reconstruction of Religious Thought in Islam“ interprets verses of Quran in the light of modern science and his use some expressions like ”appearance“, ”behavior of God“ as he considers God-Universe relation from panentheistic point of view is seen as remains of his ”early stage“. In ”late stage“ Iqbal rejects ”wahdat al-wojud“ because of his ontology and self idea. He tries to construct a new ”philosophy of religion" developing an eclectic theist philosophy to solve some problems of theist theology which he sees them as source of dullness in Islam.