Training EFL students on listening strategies at Middle East Technical University
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin dinleme stratejileri üzerine eğitimi
- Tez No: 140240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme stratejileri, strateji eğitimi, sesli düşünme protokolleri. iv, Listening strategies, strategy training, think aloud protocols. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİNLEME STRATEJİLERİ ÜZERİNE EĞİTİMİ Uzakgören, Sedef Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Programı Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Gölge Seferoğlu Nisan 2003,140 sayfa Bu çalışma 7 haftalık bir eğitim programıyla İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencileri dinleme stratejileri üzerine eğitmeyi amaçlamıştır. Bu çalışmaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Temel İngilizce Bölümü'nde bulunan 38 başlangıç düzey öğrencisi katılmıştır. Bilgiler beş adet veri toplama aracıyla toplanmıştır: ön- test, son-test, 2 anket, ve bir de sesli düşünme protokolleri. Bu araçlar ile hem nicel hem de nitel veri toplanmıştır. Deneklerin ön-test ve son-test arasında kaydettikleri ilerleme karşılaştırılınca, deney grubunun kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir artış gösterdiği ortaya çıkmıştır. Sonuçlar dinleme stratejileri üzerine verilen eğitimin, bu eğitime tabi olan deney grubunda başarıyı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRAINING EFL STUDENTS ON LISTENING STRATEGIES AT MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY Uzakgören, Sedef M.A. Program in English Language Teaching Supervisor: Assist. Prof. Dr. Gölge Seferoğlu April 2003, 140 pages This study aimed at training EFL students on listening strategies through a 7- week training program. 38 beginner students at Department of Basic English at Middle East Technical University participated in this research study. The data were collected through 5 instruments, namely pre-test, post-test, two questionnaires, and think aloud protocols. Both qualitative and quantitative data were collected via these instruments. The comparison of the gain scores of the experimental and control group showed that the experimental group's gain score was significantly higher than the control group's. The qualitative results indicated that the training on listening strategies proved to be useful for the subjects in the experimental group.