Structural and functional analysis of Henry James's novel the portrait of a lady with a comparison of jane campion's adaptation of the novel
Henry James'in romanı ve vir kadının portresinin yapısal ve fonksiyonel analizinin Jane Campion'ın film adaptasyonuyla karşılaştırılması
  1. Tez No: 140241
  2. Yazar: HATİCE ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı (narrative structure), Yan Hikaye (embedded story), Anlatıcı (narrator), Algılayan (focalizer), Esas Fonksiyon (cardinal function), Tamamlayıcı (catalyser). vı, Narrative Structure, Embedded Story, Narrator, Focalizer, Cardinal Function, Catalyser, Shlomith Rimmon-Kenan, Gennettte, Roland Barthes IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz HENRY JAMES'İN ROMANI BİR KADININ PORTRESPtiİl* YAPISAL VE FONKSİYONEL ANALİZİNİN JANE CAMPION'IN FİLM ADAPTASYONUYLA KARŞILAŞTIRILMASI Çelebi, Hatice Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nursel İçöz Haziran 2003, 89 sayfa Bu tezde“Bir Kadının Portresi”adlı romanın yapısının incelenmesi, romandaki anlamın nasıl aktarıldığı, bazı öğelerin filme nasıl transfer edildiği ve bu transfer süreci içerisinde romandaki anlamın ve vurgunun ne gibi değişikliklere uğradığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Romanın yapısal analizi Shlomith Rimmon-Kenan'm“Narrative Fiction”adlı kitabında topladığı öğeler açısından yapılacaktır. Anlam ve vurgudaki değişiklik ise Roland Barthes'ın“Structural Analysis of Narratives”adlı makalesinde öne sürdüğü fonksiyon (levels of functions) teorisine dayanılarak incelenecektir.“Bir Kadının Portresi”ni incelemek için olaylar (story), karakterler (characterization), zaman (text time), bakış açısı (focalization) irdelenecek ve HenryJames 'in anlatımda kullandığı teknikler tartışılacaktır. Romanın fonksiyonel açıdan incelenmesinin amacı olayların ve karakterlerin incelendiği bölümlerde tartışılan öğelerin filme nasıl transfer edildiğinin ve bu transfer sırasında romandaki anlamın ve vurgunun nasıl değiştiğinin ortaya çıkarılmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL AND FUNCTIONAL ANALYSIS OF HENRY JAMES'S NOVEL THE PORTRAIT OF A LADY WITH A COMPARISON OF JANE CAMPION'S ADAPTATION OF THE NOVEL Çelebi, Hatice M.A., Program in English Literature Supervisor: Prof. Dr. Nursel İçöz June 2003, 89 pages The aim this thesis is to analyse the narrative structure of the novel, The Portrait of A Lady, with the aim of revealing how meaning is made and to show how certain elements are transferred to the film version and the consequent changes in meaning and emphasis. The structural analysis of The Portrait will chiefly rely on Shlomith Rimmon- Kenan's scheme she draws in her book Narrative Fiction. The functional analysis to show the consequent changes in meaning and emphasis, on the other hand, will rely on Roland Barthes's theory of functions he discusses in his article“ Structural Analysis of Narratives”. In order to explore the narrative structure of The Portrait of A Lady, this mthesis will examine story, characterization, time and focalization and demonstrate the techniques Henry James uses in narration. In the functional analysis of the novel, on the other hand, the functions of the units discussed in the story and the characterization will be compared to the functions of the same units that are transferred to the adaptation of the novel to reveal how the meaning and emphasis of the novel changes.