Stalin's Great Purges and the penal system: The case of the Kazak intelligentsia
Stalin 'in büyük tasfiyesi ve ceza sistemi: Kazak entellektüelleri örneği
  1. Tez No: 140279
  2. Yazar: GÜLJANAT KURMANGALİYEVA ERCİLASUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, Stalin, Tek Adam Kültü, Büyük Tasfiye, Baskılar, Kazak Aydınlan, NKVD, Gulag, İade-i İtibar. iv, The USSR, Stalin, Personality Cult, Great Purges, Repression, the Kazak Intellectuals, NKVD, Gulag, Rehabilitation. in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
oz STALİN'İN BÜYÜK TASFİYESİ VE CEZA SİSTEMİ: KAZAK ENTELLEKTÜELLERİ ÖRNEĞİ Kurmangaliyeva Ercilasun, Güljanat Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Pınar Akçalı Nisan 2003, 164 sayfa Tezde Stalinist Büyük Tasfiye ve ceza sistemi, Kazak aydınları örneğinde tarihsel açıdan incelenmiştir. Tezin yazımında tümevarım metodu ile tarihsel ve istatistiksel analizler kullanılmıştır. Stalin'in kişiliği ve“tek adam kültü,”baskıların karakteri ve boyutları, NKVD ve Gulag da dahil olmak üzere kurumsal yapı incelenirken, Kazak toplumu ve entellektüelleri, onların fikirleri, eğilimleri ve eserleri üzerinde de durulmuştur. Tezde ayrıca tasfiye ve cezaların ardındaki fikirler nelerdir, Kazak entellektüelleri neden baskı gördü ve bu süreç Kazak aydınlarını nasıl etkiledi sorularına da cevap aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STALIN'S GREAT PURGES AND THE PENAL SYSTEM: THE CASE OF THE KAZAK INTELLIGENTSIA Kurmangaliyeva Ercilasun, Güljanat M. S. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar Akçalı April 2003, 164 pages This thesis analyzes the Stalinist great purges and the penal system, and the case of the Kazak intelligentsia in a historical context. The method of induction, historical and statistical analysis were used in the writing of thesis. Stalin's personality and“personality cult,”the nature and scale of the repressions, institutional structure including the NKVD and the Gulag, as well as the Kazak society and Kazak intellectuals, their ideas, tendencies and works were discussed. The thesis also seeks to answer questions such as what was the idea behind the purges and penalties, why were the Kazak intellectuals repressed and how did this process affect the Kazak intelligentsia.