Identity formation process of young generation educated palestinians in Israel in the 1990s
İsrail'de eğitimli genç nesil Filistinliler'in 1990'larda kimlik oluşumu süreci
- Tez No: 140278
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İsrail, kimlik oluşumu, etnisite, vatandaşlık, azınlık haklan. vı, Israel, identity formation, ethnicity, citizenship, minority rights. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
oz İSRAİL'DEKİ EĞİTİMLİ GENÇ NESİL FÎLİSTÎNLÎLER'ÎN 1990'LARDA KİMLİK OLUŞUM SÜRECİ Ercan, Suna Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Helga Rittersberger Tılıç Aralık 2003, 177 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, İsrail vatandaşı olan genç nesil eğitimli Arapların kimlik tanımlamalarına dair eğilimleri araştırmaktır. 1990'lardaki içsel ve dışsal dinamiklerin, İsrail'deki genç nesil eğitimli Arapların kimlik oluşumu üzerindeki etkileri incelenmektedir. Çalışmaya konu olan grubun amaçlan ve talepleri vatandaşlık ve ulusallık zenıininde analiz edilmektedir. Araştırma, önceki yılları gözönüne alarak ancak son on yıla vurgu yapmak suretiyle İsrail'deki Arap toplumunun değişen yaklaşımlarına odaklanmıştır. Vatandaşlık ve azınlık hakları sorgulanarak yüksek öğrenim görmüş İsrailli Arapların ortak yanları incelenmektedir. Veri toplama tekniği olarak derinlemesine mülakat, gözlem ve literatür incelemesi kullamlmıştır. Saha çalışması İsrail'de 2001 'in yazanda yapılmıştır. Seçilen 9 genç ve yüksek öğrenim görmüş Arap ile derinlemesine mülakat yöntemi kullanarak niteliksel çalışma yürütülmüştür. Tüm görüşmeler kaydedilmiş, çözümlenmiş ve çözümlenen metinler ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Görüşmeler esnasmda siyasi görüşler, iktidar paylaşımın önündeki engeller ve ayrancılık alanları, günlük hayat, ulusal ve yurttaşlık kimliğinin tanımlanması,dünyada ve bölgedeki mevcut olaylar hakkındaki görüşler, eğitim, kültür ve eğitimli kesim olarak rolleri üzerine bilgi toplanmıştır. Çalışmanın sonuçlan gösteriyor ki, İsrail'deki genç nesil eğitimli Araplar îsraillileşme ve Filistinlileşme süreçlerinin etkisi altında radikal bir tutum içindeler. Yeni nesil entellektüeller bir yandan İsrail toplumuna entegre olmayı belli bir ölçüde başarmışlardır diğer yandan İsrail'in Filistinli vatandaşları olarak bireysel/sosyal ve kollektif kimliklerine dair farkmdalıklan yüksektir. Amaçlarında artmış olan yurttaşlık ve ulusallık öğeleri kimlik tanınmamalarında değişikliğe yol açmıştır. Bu açıdan, Arapların İsrail sistemi içinde ulusal bir azınlık olarak kollektif bir şekilde tanımlanması iddiasını benimseyen yeni siyasi akımın özelliklerini taşımaktadırlar. 'İsrail vatandaşı olan Filistinliler' olarak tanımlanmayı tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTITY FORMATION PROCESS OF YOUNG GENERATION EDUCATED PALESTINIANS IN ISRAEL IN THE 1990s Ercan, Suna M.S., Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Helga Rittersberger Tılıç December 2003, 177 pages The main purpose of the present study is to explore the tendencies regarding identity definition of young generation educated Arabs who are Israeli citizens. The internal and external dynamics in the 1990s are investigated in relation to their impact on the identity formation of young generation educated Arabs in Israel. The aspirations and demands of the case study group on the civic and national grounds are analyzed. The research topic is focused on the changing attitudes of the Arab community in Israel by taking into consideration of previous years but putting emphasis on the recent decade. The common ground among the highly educated Israeli- Arabs is analyzed by questioning citizenship and minority rights. In-depth interviewing, observation and literature analysis were used as data collection techniques. Fieldwork has been done in Israel during the summer 2001. A qualitative study, using in-depth interviews with 9 selected educated young Arabs has been applied. All interviews were recorded, transcribed and the transcribed texts were used for discourse analysis. During the interviews political opinions, obstacles to powersharing and areas of discrimination, daily life, definition of national and mcivic identity, opinions on current issues throughout the world and in the region, education, language, culture and role as an educated group were inquired. Findings indicate that young generation educated Arabs of Israel under the impact of two processes Israelization and Palestinization, are radical in their attitudes. On the one hand, the new generation intellectuals have more or less succeeded to integrate to the Israeli society, but on the other hand their awareness of their personal/social and collective identity as a Palestinian citizen of Israel is high. Increased civic and national aspects led to a shift in their identity definitions. In this sense, they carry the characteristics of the new political trend which claims recognition for Arabs collectively as a national minority within the Israeli system. They prefer to be called as Palestinians who are Israeli citizens.