Workers'housing projects by Seyfi Arkan: In the Zonguldak coalfield: A case of modernization in early republican Turkey
Zonguldak kömür havzasında Seyfi Arkan tarafından tasarlanmış işçi konutları: Erken cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde bir modernleşme örneği
  1. Tez No: 140285
  2. Yazar: BİLGE İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Modern Mimarlık, Erken Cunhuriyet Dönemi Mimarlığı, Seyfi Arkan, Zonguldak Kömür Havzası, İşçi Konutları, Maden Yerlaşimi, Şirket Yerleşkesi. vı, Modernization, Modern Architecture, Early Republican Architecture, Seyfi Arkan, Zonguldak Coalfield, Workers' Housing, Mining Settlement, Company Town. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tez, 1934-1937 yıllan arasında Seyri Arkan tararından Zonguldak kömür havzası maden işçisi için tasarlanmış iki konut kompleksi projesini incelemektedir. Bu iki proje hem dönemin modern Türk mimarlığı çerçevesi, hem de kömür havzasının sosyal ve politik tarihi bağlanımda irdelenmektedir. Cumhuriyet' in modernleşme programının ana öğe ve kavramlarıyla güçlü bir ilişki içinde olmakla beraber, Seyfi Arkan' in Zonguldak maden işçisi için tasarladığı bu iki proje, aynı zamanda erkenCumhuriyet dönemi Türk mimarının belirgin sosyal hedefler içeren özelleşmiş mekansal problemlere getirdiği mimari çözümlere birer örnek oluşturmaktadırlar. Tasarımlar, mimarın ürününe yansıttığı şekliyle, hem Cumhuriyet modernleşmesinin içerdiği mimari, sosyal ve politik söylemler bütününe, hem de üstlendiği tasarım problemine özel sorun ve hedeflere referansla ürettiği tavır doğrultusunda çalışılmıştır. Bu çerçevede, bu örnek tasarımlar yoluyla Türk mimarının Cumhuriyet' in modernleşme süreci ile kurduğu ilişki üzerinden ürettiği mimarlık düşüncesinin anlaşılması ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu ilişki, mimarın modernleşmenin getirdiği toplumsal dönüşümün bir bileşeni olma çabası üzerinden düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the two housing complex projects designed by the architect Seyfi Arkan between 1934 and 1937 for the mineworker in the Zonguldak coalfield. The two projects are analyzed with respect to both the modern Turkish architectural scene and the social and political history of the coalfield. Besides being strongly connected to the major issues and concepts of the modernization program of the Republic, the projects that Seyfi Arkan designed for the housing of the Zonguldak mineworker are also cases that exemplify the architectural solution that the Turkish architect of the early Republican period produced for specific spatial problems, also iiiinvolving distinct social concerns and tasks. The cases were studied regarding the architect's response as reflected in his work, both to the architectural, social and political discourses that the Republican modernization brought, and the specific problems and tasks included in the design task he undertook. In this frame by thoroughly investigating and analyzing such an exemplary case, this study aims to contribute to the understanding and evaluation of the architectural thought produced by the Turkish architect in his/her relation to the Republican process of modernization. Such a relation is considered in the claim of the architect in being a component in the social transformation brought by modernization.