Muslim end Jewish otherness in the Spanish nation-bulding process thoughout the Reconquista; 1212-1614
Reconquista boyunca İspanya'nın uluslaşma sürecinde Müslüman ve Yahudi öteki kimliği; 1212-1614
  1. Tez No: 140286
  2. Yazar: EVRİM TÜRKÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SOYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferleri, Reconquista, Katolik Hükümdarlar, İspanyol Engizisyonu, Papalık, Hıristiyanlık, İslam, Kastilya, Aragon, Morisco, Yahudiler, Türkler, Crusades, Reconquista, Catholic Monarchs, Spanish Inquisition, the Papacy, Christianity, Islam, Castile, Aragon, Morisco, Jews, Turks in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
1492 yılında, Katolik Hükümdarlar Isabel ve Ferdinand Granada'yı fethettiler, Yahudilerin İspanya'dan sürülmesi amacıyla bir ferman yayınladılar ve Hindistan'a batıdan bir yol bulmak için yola çıkan ancak tesadüfen Amerika'yı keşfeden Christopher Columbus'u görevlendirdiler. Bu üç önemli olay İspanya'nın ulusal birliğini ve İspanyol Dünya İmparatorluğu'nu kurmasına temel oluşturdu. Bu çalışmada, ilk iki olayın (Granada'nın fethi ve Yahudilerin sürülmesi), tarihsel bağlamı içerisinde, Yahudi ve Müslüman“öteki”kimliği karşısında İspanyol ulusal kimliğinin ve ulusal birliğinin oluşum sürecine etkisi araştırılmaktadır. Uluslaşma kavramı politik, dini ve kültürel açılardan ele alınmıştır. Bu çalışma, tarihsel analiz yöntemini kullanarak, İspanya'da yüzyıllar süren Müslüman ve Yahudi varlığının ve İspanyolların bu dini, politik ve kültürel çoğulculuğu yok etme mücadelesinin İspanya'da saf Katolik devlet ve toplumun gerçekleşmesinde söz konusu dönemde oynadığı rolü ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1492, the Catholic Monarchs Isabel and Ferdinand conquered Granada, the last Muslim Kingdom in Spain, issued the edict of expulsion of Jews and charged Christopher Columbus to find out a western route to Indies who by coincidence discovered America. These three momentous events led to construction of Spanish national unity and of the Spanish world empire. In this study, what we are looking for is the impact of the first two events, the conquest of Granada and the expulsion of the Jews, on the formation of the Spanish national unity and the Spanish nationhood vis-â-vis Jews and Muslims in its historical context. In this study, the concept of nation-building would be employed not in economic but in political, religious and cultural terms. This study, by using the historical analysis method, found that centuries-long Muslim and Jewish presence in Spain and the Spaniards' fight for exterminating this religious, cultural and political pluralism led to the formation of unitary Catholic state and society in Spain in the period under consideration.