Transition period and decentralization in the Kyrgyz Republic
Kırkız Cumhuriyeti'ndeki geçiş dönemi ve ademi merkeziyetçilik
- Tez No: 140284
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Ademi Merkeziyetçilik, Düzenleme, Kamu Hizmetleri iv, Local government, Decentralization, Regulation, Public Services iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz KIRGIZ CUMHURİYETİ'NDEKİ GEÇİŞ DÖNEMİ VE ADEMİ MERKEZİYETÇİLİK Muhambetov, Omurbek Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şinasi Aksoy Mayıs 2003, 91 sayfa Herhangi bir reformun başarısı iki önemli unsurun mevcudiyetine bağlıdır: ilki başarmak istediğinin son amacını anlamak ve ikincisi bu amaca ulaşmak için bilgi ve beceriye sahip olmaktır. Bu varsayım, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki ikinci unsuru şimdilik şekillenmememiş idari reformda kullanılabilir. Bu çalışma idari, siyasi ve mali ademi merkeziyetçilik ile Bişkek şehrindeki kent ulaşım hizmetlerinin ademi merkeziyetçiliğin iyi tasarlanmamış uygulamalarının örneği olarak gösterilen olay bağlamında yerel yönetim reformunun, özellikle şimdiki durumuna dikkati yoğunlaştırmaktadır. Ayrıca ülkedeki yerel yönetimin gelişim sürecindeki temel eğilim ve çelişkileri analize etmekte ve ortaya çıkarmaktadır. Bu tez Kırgız Cumhuriyeti'ndeki reform sürecinin düzenli ve dikkatli projelendirilmiş ve kamu hizmetleri ile yerel yönetimin verimliliğini iyileştirmeyi amaçlayan reformlar zinciri gerçekleştirilmiş olarak görülmemesi gerektiğini, aksine merkezi hükümet tarafından uluslararası camia çağrılan ile uluslararası finans kuruluşlarının yükleyici siyasetlerine, ayrıca ülkenin statükosunu korumaya cevap olarak yapılan organize edilmemiş ve istenmeyen tavizler şeklinde gelişmiş olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSITION PERIOD AND DECENTRALIZATION IN THE KYRGYZ REPUBLIC Muhambetov, Omurbek MS, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Şinasi Aksoy May 2003, 91 pages The success of any reform depends on presence of two main components: the first is to understand the ultimate aim of what you want to achieve and the second is to possess the knowledge to attain that goal. This postulate can be completely applied to the administrative reform in the Kyrgyz Republic, where the second component has not completely formed so far. Present work focuses particularly on current state of local government reform in context with administrative, political and fiscal decentralization together with exemplary case of ill-conceived practices of decentralization in provision of urban transport services of the Bishkek city. This work analyzes and reveals basic contradictions and tendencies in the process of development of local government in the republic and shows that reform process in the Kyrgyzstan should be seen not as a well projected and implemented sequence of reforms aimed at improving efficiency of local governments and public services delivery but as something that happens in the form of unwilling and disorderly series of concessions made by central government in response to calls of international community and impositions by donor organizations as well as an attempt of the state to keep the country's status quo.