The Role of imagination in Kant's first critique
Kant'ın ilk eleştirisinde imgelem yetisinin rolü
- Tez No: 140301
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: aşkınsal, a priori, bilgi, duyarlık, anlak, alımlama, kendiliğindenlik, mekan, zaman, sezgi, kategori, tasarım, bireşim, tam algı, deneyimin olanağı, üretken imgelem, yeniden-üreten imgelem, birlik, şema, şematizm, nesnellik. VI, transcendental, a priori, knowledge, sensibility, understanding, receptivity, spontaneity, space, time, intuition, category, representation, synthesis, apperception, possibility of experience, productive imagination, reproductive imagination, unity, schema, schematism, objectivity. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
oz KANTİN İLK ELEŞTİRİ'SİNDE İMGELEM YETİSİNİN ROLÜ Barın, özlem Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yasin Ceylan Aralık, 2003, 219 sayfa Bu çalışmanın amacı Immanuel Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi adlı yapıtında imgelem yetisinin rolünü ayrıntılı metin çözümlemesi ve yorumla araştırmaktır. Kant'ın eserinin sistemli bir okuması yapılarak bilginin aşkınsal koşullarının incelenmesinde imgelem yetisinin nasıl ön plana çıktığı incelenmektedir. Bu, imgelem yetisinin öznenin iki farklı yetisi -duyarlık ve anlak- arasındaki arabulucu işlevini açıklamaktır. İmgelem yetisi duyarlık ve anlak arasındaki bu arabulucu işlevini bireşim edimi yoluyla kazanmaktadır. Bu bireşim ediminin belirleyici niteliklerinin incelenmesi yoluyla imgelemin duyarlık ve anlak arasındaki birleşimin temelini oluşturduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Bu çalışmada öne sürülen iddia imgelem yetisinin aşkınsal bireşim edimi yoluyla bilginin ve deneyimin temelini oluşturduğudur. Bu, imgelemin bilginin nesnelliğini öznel koşullarında temellendiren Kantçı Kopernik Devrimi'nin temel yapıtaşı olduğunu bildirmektir. Sonuç olarak bu çalışmanın amacı imgelem yetisini bilgimizin nesneleriyle ilişkisini sağlayan ayrıcalıklı bir öznel yeti olarak ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF IMAGINATION IN KANT'S FIRST CRITIQUE Barın, özlem M. S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Yasin Ceylan December, 2003, 219 pages The purpose of this study is to examine the role of imagination in Immanuel Kant's Critique of Pure Reason by means of a detailed textual analysis and interpretation. In my systematic reading of the Kantian text, I analyse how the power of imagination comes to the foreground of Kant's investigation into the transcendental conditions of knowledge. This is to explain the mediating function of imagination between the two distinct faculties of the subject; between sensibility and understanding, imagination achieves its mediating function between sensibility and understanding through its activity of synthesis. By means of exploring the features of the activity of synthesis I attempt to display that imagination provides the ground of the unification of sensibility and understanding. The argument of this study resides in the claim that the power of imagination, through its transcendental synthesis, provides the ground of the possibility of all knowledge and experience. This is to announce imagination as the building block of Kant's Copernican Revolution that grounds the objectivity of knowledge in its subjective conditions. Therefore, the goal of this study is to display imagination as a distinctive human capacity that provides the relation of our knowledge to the objects. iii