A New theory of content
Yeni bir içerik teorisi
- Tez No: 140302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Anlam, Doğalcılık, Gönderim, Asimetrik Bağımlılık iv, Meaning, Naturalism, Reference, Asymmetric Dependence. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YENİ BİR İÇERİK TEORİSİ Aytekin, Tevfik Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdinç Sayan Eylül 2003, 52 sayfa Doğalcı anlam felsefecileri çözüme direnç gösteren gönderim kavramım nedensellik veya ereksellik gibi empirik bilimlerce saygın kavramlarla tanımlamaya çalışırlar. Bu tezde bu çalışmalar kısaca tanıtıldıktan sonra, Fodorun asimetrik bağımlılık kavramına dayanan içerik teorisi belli bir derinlikte incelenmiştir. Asimetrik bağımlılık teorisinin önemli sezişleri olmakla birlikte, gönderim kavramının indirgenmesinde yetersiz kaldiğı tezde iddia edilmiştir. Asimetrik bağımlılık analizlerinin sorunlarına sahip olmayan ve tümanlamlıcılık veya yanlış- temsil gibi, çetin olmalarıyla bilinen konularla daha başarılı bir şekilde başa çıkan yeni bir içerik teorisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW THEORY OF CONTENT Aytekin, Tevfik M.S., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Erdinç Sayan September 2003, 52 pages Naturalistic philosophers of meaning try to define the recalcitrant concept of reference in terms respected by the empirical science, such as causality or teleology. In this thesis, after a brief introduction to these trials is given, Fodors theory of content in terms of asymmetric dependence is examined in some depth. I claim that although this theory involves an important insight, it is an unsatisfactory attempt at reduction of the notion of reference. I develop a new theory of content, which does not have the defects of the analyses in terms of asymmetric dependence, and more successfully deals with notorious cases, such as pansemanticism and the possibility of misrepresentation.