Political and security dimensions of the U. S. ballistic missile defense
ABD füze savunma sisteminin politik ve güvenlik boyutları
  1. Tez No: 140315
  2. Yazar: HAKKI BURAK SAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-Balistik Füze Anlaşması, Balistik Füze Savunması. iv, Anti-Ballistic Missile Treaty, Ballistic Missile Defense. iii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz ABD BALÎSTÎK FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN POLİTİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI Sağ, Hakkı Burak Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Nisan 2003, 153 sayfa Bu çalışma, ABD balistik füze savunma sisteminin politik ve güvenlik boyutlarım incelemektedir. Füze savunmasının geliştirilmesi ve konuşlandırılması özellikle; 1972 Anti-Balistik Füze Anlaşması, sistemin endişe veren ülkeler tarafından fırlatılacak füzelere karşı teknik açıdan olabilirliği ve etkinliği ile tartışmada önemli birer aktör olan Rusya, Çin ve bazı Avrupalı NATO üyelerinin konuya ilişkin kaygıları ile resmi politikaları çerçevesinde ele alınmıştır. Diğer taraftan, 1 1 Eylül terörist saldırılarının konuya olan etkileri de irdelenmiştir. ABD tarafından sürece hız verilmesi gerek ABD 'de gerekse de ABD dışmda kaygılara yol açmıştır. Ayrıca, dünyanın çeşitli bölgelerinde yeni bir silahlanma yansı başlatması muhtemel olan sistemin konuşlandırılması, uluslararası ve bölgesel güvenlik üzerinde yaratacağı olumsuz etki sebebiyle önemli bir güvenlik sorun olarak da ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, sağlam bir füze savunma sisteminin konuşlandırılması yakın gelcek için olası görünmemekte, konuşlandıralacak sistemin ise teknolojik açıdan etkinliği daima şüpheli olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL AND SECURITY DIMENSIONS OF THE U.S. BALLISTIC MISSILE DEFENSE Sağ, Hakkı Burak M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı April 2003, 153 pages This thesis analyzes the political and security dimensions of the U.S. ballistic missile defense. The development and deployment of missile defenses are examined within the context of the 1972 Anti-Ballistic Missile (ABM) Treaty, the technical feasibility and effectiveness of the proposed system to counter the missiles launched by the states of concern and the fundamental concerns and official policies of Russia, China and some European NATO members that turn out to be key actors in the controversial missile defense discussion. Furthermore, the impact of 1 1 September terrorist attacks on the debate is discussed. The U.S. decision to move forward with the deployment of a system led to an anxiety both within and outside the United States. The deployment of the system has also been a substantial security issue that could negatively affect the international and regional security, which is likely to prompt an arms race in certain theatres. The deployment of a robust system is not likely in the near future; in fact, the technological effectiveness will always be in question.