The Armenian question according to Takvim-i Vekayi (1914-1918)
Takvim-i Vakayi'ye göre Ermeni meselesi (1914-1918)
- Tez No: 140314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Takvim-i Vekayi, Ermeniler, Ermeni Meselesi, Tehcir. iv, Takvim-i Vekayi, Armenians, Armenian Question, Dislocation. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz TAKVIM-I VEKAYPYE GORE ERMENİ MESELESİ (1914-1918) Kundil, Pınar Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer Turan Eylül 2003, 111 sayfa Bu çalışma, 1914-1918 yılları arasında Ermeni Meselesi'ni ve Ermenilerin durumunu Takvim-i Vekayi gazetesinde bu dönem içerisinde yayınlanmış olan haberlere dayanarak incelemiştir. Ermeni tehcirinin gerçekleştiği dönemi içeren 1914-1918 yıllan, Ermeni Meselesi'nde bir dönüm noktasıdır. Çünkü tehcir sırasında meydana gelen olaylar bugün soykırım olarak nitelendirilmekte ve bu iddia günümüzde de Türkiye için önemli problemlerden bir tanesini oluşturmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu' nun ilk resmi gazetesi olarak Takvim-i Vekayi, tehcirle ilgili önemli haberleri içermektedir. Bundan dolayı Ermeni Meselesi'nin 1914-1918 yıllan arasında Takvim-i Vekayi'de yer alan haberler üzerinden incelenmesi önemlidir. Bu çalışma tehcirle ilgili çıkanlmış olan kanun, geçici kanun ve yönetmeliklerin yamnda Osmanlı İmparatorluğu' ndaki Ermenilerin 1914-1918 yıllan arasında sosyal, siyasal, ekonomik, hukuki ve dini yaşamlanna dair bilgileri de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ARMENIAN QUESTION ACCORDING TO TAKVİM-İ VEKAYİ (1914-1918) Kundil, Pınar MS, Department of History Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer Turan September 2003, 1 1 1 pages This thesis analyses the Armenian Question and the situation of Armenians between the years, 1914-1918, through basing on the news published in Takvim-i Vekayi during this period. These years when the dislocation of Armenians occured had been the turning point in the Armenian Question. Because the events occuring during the dislocation have been represented as genocide and today, this claim is one of the important question for Turkey. Takvim-i Vekayi, as being the first official newspaper of the Ottoman Empire, includes the significant news relating to the dislocation. So it is important to study the Armenian Question between 1914-1918 according to Takvim-i Vekayi. This thesis not only represents the news on laws, provisional laws and regulations about the dislocation but also gives information about the social, political, economic, legal and religious situations of Armenians in the Ottoman Empire during the years, 1914-1918.