Strategy-proof social choice correspondences
Manipule edilemeyen küme değerli sosyal seçme kuralları
- Tez No: 140583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Manipülasyon, Gibbard-Satterthwaite Teoremi, Sosyal Seçme Kuralları. vı, Strategy-Proofness, Manipulation, Gibbard-Satterthwaite Theorem, Social Choice Rules
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
KISA ÖZET Manipule Edilemeyen Küme Değerli Sosyal Seçme Kuralları Selçuk Özyurt Manipule edilemeyen seçme kuralı dizayn etmenin imkanı birçok yazar tarafından incelenegelmiştir. Gibbard-Satterthwaite teoremi bu alanda kötümser bir havanın oluşmasına sebep olan ilk ciddi sonuçtur: Alternatifler üzerindeki her tercih profili için tek bir alternatif veren bir sosyal seçme kuralı eğer ve sadece eğer bu kural diktatörlük ise (ve eğer kuralın görüntü kümesi en az üç alternatif içerirse) manipule edilemez. Diğer bir taraftan, bu imkansızlık sonucunun geçerliliği iki kısıtlayıcı şarta bağlıdır: Evrensel tanım kümesi ve tekil değerlilik kabullenmeleri. Pozitif bir sonuca ulaşabilmek için, bazı yazarlar tekil değerli kuralları bireylerin alternatifler üzerindeki kısıtlanmış tercih sıralamalarının fonksiyonu olarak tanımlarken, bir kısmı da küme değerli kurallar ile ilgilenmişlerdir. Yine de, Gibbard-Satterthwaite teoreminin ardından, birçok makalede negatif sonuçlara varılmıştır. Bu çalışmada, manipule edilemeyen küme değerli kuralların varlığı hakkında elde ettiğim sonuçlar sunulmuş, literatürün önemli bazı çalışmaları incelenmiş, ve bulduğum sonuçların, varolan sonuçlar ile arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Varolan bu kadar çok kanıtın ışığı altında, tatmin edici özelliklere sahip neredeyse bütün sosyal seçme kurallarının Gibbard-Satterthwaite teoremine tabi olduğu sonucuna varmak son derece doğru olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Strategy-Proof Social Choice Correspondences by Selçuk Özyurt The possibility of constructing strategy-proof choice rules has been studied by plenty of authors. The Gibbard-Satterthwaite theorem is the first grave result, which has evoked a pessimistic atmosphere on this pursuit: A choice rule that chooses a single alternative at each preference profile over alternatives is strategy-proof if and only if it is dictatorial (provided that its range contains at least three alternatives). However, validity of this impossibility result depends on two restrictive requirements: Full domain and single-valuedness assumptions. In order to attain a possibility result, some authors have employed single-valued rules as a function of individuals' restricted preferences over alternatives, while some others have examined multivalued rules i.e., rules that choose sets of alternatives. Nevertheless, in pursuit of the Gibbard-Satterthwaite theorem, negative conclusions have been arrived in numerous papers. In this study, I examine some of those articles and present my results that are concerning the existence of strategy-proof multivalued rules, and investigate the connection between my results and the existing ones in the literature. After those manifold evidences, it is quite fair to conclude that almost all satisfactory social choice rules are subject to the Gibbard-Satterhwaite theorem.