Kasaba yaşamında kadının siyasal katılımı
Political participation of woman in town life
  1. Tez No: 140618
  2. Yazar: NİGAR DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılma, Kadın, Kasaba, Siyasal Kültür, Kamusal-Özel Alan, Political Participation, Woman, Town, Political Culture, Public-Private Area
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada biyolojik ve sosyo-ekonomik faktörlerin kasaba yaşamında kadının siyasal katılımı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu bağlamda Denizli/Serinhisar ilçesi evren alınarak 193 kişilik bir ömeklem grubu seçilmiştir.Deneklerin tamamı Serinhisar'ın yerlisinden seçilmiştir. Örneklem grubuna siyasal katılma anketi ve yüz yüze mülakat teknikleri bir arada uygulanmıştır. Veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Alan araştırmasının sonuçlan değerlendirildiğinde araştırmanın,“Kasaba yaşamında kadının siyasal katılımı kendisini şekillendiren siyasal kültürün imkan verdiği oranda biyolojik ve sosyo-ekonomik faktörlerden etkilenmekte ve değişim geçirmektedir”şeklindeki hipotezinin doğrulandığı görülmüştür. Bununla birlikte araştırmanın alt hipotezlerinde yer alan kadının siyasal katılımı ile kendisinin yaşı, mesleği, boş zaman fealiyetleri ve sosyo-ekonomik statüsü arasında kurulan doğru orantılı ilişkilerin geçersiz olduğu gözlemlenmiştir. Öte yandan alan araştırmasının sonuçları araştırmanın alt hipotezlerinde yer alan kadının siyasal katılımı ile kendisinin eğitimi, cinsiyet rolleri ve geliri arasında kurulan doğrusal ilişkilerin geçerli olduğu görülmüştür. Ayrıca ailede aktif olarak siyasete katılan birinin bulunması kadının siyasal katılımında arttırıcı bir etkide bulunmaktadır, öte yandan az sayıdaki örgüt üyesi kadının verileri ışığında örgüt üyeliği ile siyasal katılıra arasında olumlu bir ilişkinin varlığı söz konusu olmakla birlikte, bu kadınların sayısı oldukça az olması nedeniyle hipotezin test edilmesi mümkün olamamıştır. Sonuç olarak kasaba yaşamında kadımn siyasal katılımı, hane reisine (eşlerine) bağımlı olarak özel alanla sınırlı kalmakta ve bu bağlamda da en çok cinsiyet rollerinden etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT In this study was searched that biologic and social-economic factors effect on political participation of women who have been living in town. Connecting to this Şerinhisar district of Denizli was taken for research area. Questionnaires about political participation and face to face interview techniques were applied together on the group. Then collected data were analyzed by statistics methods. After evaluating to the research's solution was seen that the hypothesis which was“in towns, women political participation is effected and converted with biologic and socioeconomic factors. And ratio of this affections and convections are determined by political culture, which is shaped women participations at the same time”was trued. Nevertheless, some sup hypothesis of the research, like directly relation between women political participation and their ages, occupations, leisure time activities, socio-economic statues were observed that all of them had been invalid. On the other hand, some of the hypotheses were supported with the research result:, like directly relation between women political partivipation and their education, sexual roles and Income." In addition to all above, if there is somebody in active political life in their family, women participation is influenced positively. On the other hand, limited number of women who are member of some social instructions illustrated to us this kind of organizations influence to their participation in a positive manner as well As a result of the study, in town life women political participation are bounded to the leader of household (their husband). It is limited with their private life. Relating to this abundantly it is affected from their sexual roles.