Türkiye'de banka birleşmeleri ve birleşen bankaların verimlilik ve etkinliğinin ölçülmesi üzerine karşılaştırmalı -uygulamalı bir inceleme-
Bank mergers in Turkey and an investigation of bank merger's productivity and efficiency
  1. Tez No: 141386
  2. Yazar: MEHMET CİHANGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BAYAZITLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bank Mergers, Bank Consolidation, Efficiency, Data Envelopment Analysis-DEA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Günümüzde bankaların ekonomideki rolü salt bir“aracılık”işlevini aşmıştır. Türkiye gibi para ve sermaye piyasaları yeterince derinleşememiş ülkelerde bu işlevler ülke ekonomilerini ayakta tutar niteliktedir. Bankacılık sisteminin sağlıklı olması ülke ekonomileri için büyük kazançtır. Bu sistemin sağlıklı olarak kalabilmesi ve büyümesi için yapılan önemli uğraşlardan biri banka birleşmeleridir. Az sayıda örnek dışında gönüllü banka birleşmelerinin görülmediği ülkemizde kamunun zorlamasıyla ve zorunluluktan kaynaklanan çok sayıda banka birleşmesi sözkonusu olmuştur. Gönüllü olarak yapılan bir banka birleşmesinin sonuçlan bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Veri Zarflama Analizi kullanılarak yapılan çalışma özellikle birleşmenin birleşen taraflar açısından etkinlik sağlayıp sağlayamadığı konusunda yoğunlaşmıştır. Şüphesiz yaşanan banka birleşmelerinin performansının irdelenmesi sektörün geleceği ve ülke ekonomisine etkileri açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler : Banka Birleşmeleri, Etkinlik, Veri Zarflama Analizi- VZA.
Özet (Çeviri)
Nowadays the function of banks in all economies has gone beyond its agency function. These functions are charectistics which hold alive a country's economy whose capital and money markets couldn't have been sufficiently deepened like Turkey. A healthy banking system is a big advantage for a country's economy. One of the most important efforts that have been undertaken to grow up and maintain the healthy structure is bank mergers. In Turkey, where voluntary bank mergers haven't been witnessed except a few samples there have been many bank mergers in which government intervention and forcing had distinctive influence. The main theme of this study is the results of a voluntary bank merger. The study which was made by using Data Envelopment Analysis -DEA has been focused about efficiency of bank mergers. Certainly examining the efficiency bank mergers is important for their influences on a country's economy and future of banking sector.