Aktinik keratozlarda histopatolojik alt gruplandırma
  1. Tez No: 141599
  2. Yazar: NURHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. ENGİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: güneş ışınları, aktinik keratoz, solar keratoz, cilt kanseri. 41, sun rays, actinic keratosis, solar keratosis, skin cancer. 42
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarmda 1992-1997 yıllan arasında actinic keratosis (AK) tanısı almış olan olgular retrospektif olarak incelendi. Yaş ortalaması 63.4 (dağılım 27-78) olan 23 hastadan (E/K 16/7: 2.2) toplam 27 biyopsi değerlendirilerek actinic keratosis (AK)'in histopatolojik alt gruplarının dağılımı ele alındı. Sıklık sırasına göre atrofık (n: 9, % 33.3) hiperplazik (n:9, % 33.3), proliferatif (n:4, % 14.8), akantolitik (n:3, % 11.1) ve Bowenoid (n:2, % 7.4) AK izlendi. Türkiyede'ki AK serilerinde histopatolojik alt gruplama ilk kez bu çalışmada yapılmıştır. Dermatoloji kliniklerinde AK grubu lezyonların biyopsi ile değerlendirilmesinin hastaların takip ve maligniteye dönüşümü açısından yararlı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This retrospective study involved actinic keratosis (AK) lesions diagnosed at the Department of Pathology, inönü University Faculty of Medicine, Malatya, Turkey in a six year period. A total number of 27 biopsies from 23 patients ( M/F 16/7=2.2) with a mean age of 63.4 ( range 27-78 ) were evaluated and histopathologic sub-groups were assessed. In order of frequency atrophic ( n=9, 33.3 %), hyperplastic ( n=9, 33.3 %), proliferative (n=4, 14.8 %), acantholytic ( n=3, 11.1 %) and Bowenoid ( n=2, 7.5 %) sub-groups were seen. We suggest that biopsies performed on AK lesions in Dermatology clinics would be useful in follow up of patients and assessing the potentially malignant sub-groups. Our study is the first one assessing the histopathological sub-groups of AK in Turkey.