Riskli gebeliklerin belirlenmesinde 2. trimester uterin arter doppler ultrasonografi ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 ( IGF-1, somatomedin-C) seviyelerinin ölçümü ve gebelik sonucu ile ilişkisi
Perfoming 2nd trimester uterine artery doppler ultrasound and measuring insulin like growth factor 1(IGF-1, somatomedin-C) levels in order to determine high risk pregnancies and in order to define their relation with the outcome of pregnancy
  1. Tez No: 141779
  2. Yazar: AYTUN AKTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜGEN CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonografi, İnsülin benzeri büyüme faktörü- 1 (IGF-1), intrauterin gelişme geriliği (IUGR), preeklampsi, uterin arter 73, Doppler ultrasound, Insulin like growth factor- 1 (IGF-1), intrauterine growth retardation (IUGR), preeclampsia, uterine artery 75
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Riskli Gebeliklerin Belirlenmesinde 2. Trimester Uterin Arter Doppler Ultrasonogram Ve İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-1 (IGF-1, Somatomedin-C) Seviyelerinin Ölçümü Ve Gebelik Sonucu İle İlişkisi Uteroplasental yetmezliğe bağlı gelişen gebelik komplikasyonlan arasında preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği maternal ve fetal morbidite ve mortalite nedenlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu hastalıkların etiyopatogenezi tam olarak anlaşılamamışsa da suçlanan faktörler için yapılan çok sayıda çalışma bu hastalıkları erken tanımaya yöneliktir. Biz çalışmamızda uteroplasental yetmezliğe bağlı olarak gelişen bu hastalıklarda, Doppler ultrasonografi ile uterin akıma karşı gelişen direnci ölçerek erken tam yapabilmeyi amaçladık. Aynı zamanda maternal kanda insülin benzeri büyüme faktörlerinden IGF-1 düzeyini ölçerek tek basma ya da Doppler ultrasonografiyi destekleyici bir yarar sağlamayı, IGF-1 'i tarama belirteci olarak kullanmayı araştırdık. Çalışmamıza 30 düşük riskli (kontrol grubu) ve 23 yüksek riskli olmak üzere toplam 53 gebeyi dahil ettik. Kliniğimize 21-24 gebelik haftasında rutin anomali taramasına gelen gebeler içinden seçilerek çalışma grubu oluşturduk. Gebelerin yaşı (ortalama 25.8), gebelik parkeleri ve kötü obstetrik öykü varlığı not edildi. Hastalar iki uygulayıcı tarafından uterin arter Doppler ultrasonografi ile değerlendirildi. Değerlendirmede RI ve çentik varlığı ile plasental lokalizasyonlar not edildi. Gebelerden aç kanuna venöz kan örneklemesi alınarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Laboratuarında IGF-1 düzeyi radyoimmünoasay ile çalışıldı. Gebelik pariteleriyle gelişen komplikasyonlar açısından bir ilişki saptanmadı. Doppler ultrasonla değerlendirilen uterin arterlerden plasental tarafta RI değerlerinde anlamlı bir düşüklük izlenmedi ve çentik varlığı ile plasental lokalizasyon arasında ilişki saptanmadı. Çentik varlığı ile gelişen komplikasyonlar arasında, özellikle bilateral çentik varlığında kuvvetli bir birliktelik göstermekteydi. Yüksek RI bulunması plasental yerleşimden bağımsız olarak gebelik komplikasyonlannda bir belirleyicilik gösterdi. Yüksek RI değerleri ve çentik varlığının birlikteliği ise tanıyı kuvvetlendirdi. Ancak ultrasonda sağladığımız bu olumlu sonuçları IGF-1 düzeyi çalışmasında elde edemedik. IGF-1 ile gebelik komplikasyonlan arasında anlamlı bir ilişki saptayamadık. Sonuçta riskli gebelerin tespitinde Doppler ultrasonografi ikinci trimesterde (21-24 gebelik haftalan) tarama için iyi bir yöntemdir. Ancak düşük risli gebeliklerde uterin arter Doppler ultrasonun seçicilik ve duyarlık yüzdeleri hayal kırıklığı yaratmaktadır. Bu hastalıklann etiyopatogenezindeki trofoblast invazyonunda yetersizlik dışında bir patoloji söz konusu ise testin başansı düşmektedir. Erken dönemde yapılan Doppler değerlendirmeleri yanlış pozitiflik oranım arttırmakta (yüksek rezistans ve çentik varlığı nedeniyle), 26. haftadan sonra yapılan değerlendirmelerde ise tarama için geç kalınmaktadır. Patolojik bulunan dalgalann 26. haftada tekrar değerlendirilmesi ve tedavi planlanması kabul gören, iki basamaklı bir değerlendirmedir. 72Gene plasental yetmezlik etiyopatogenezi üzerinden gelişen hastalıklarda düşük IGF-1 değeri ile karşılaşılacağı düşünülerek yaptığımız değerlendirme olumsuz sonuçlanmıştır. Maternal kanda IGF-1 düzeyinin bir tarama belirteci olarak kullanılabilmesinin, daha geniş popülasyonda ve bağlayıcı proteinleriyle birlikte çalışılmasının uygun olacağım düşünmekteyiz. "
Özet (Çeviri)
SUMMARY Performing 2nd Trimester Uterine Artery Doppler Ultrasound and Measuring Insulin like Growth Factor-1 (IGF-1, Somatomedin-C) Levels In Order To Determine High Risk Pregnancies and In Order To Define Their Relation With The Outcome of Pregnancy Among the pregnancy complications that originate from uteroplacental insufficiency, preeclampsia and intrauterine growth retardation are very important in terms of maternal and fetal morbidity and mortality. Although etiopathogenesis of these diseases are not completely understood, many studies investigating the possible causative factors conclude that early diagnosis is the key. In our study we aimed to identify these diseases by measuring the resistance to flow in the uterine arteries by Doppler ultrasound. Furthermore, we measured maternal levels of insulin like growth factor-1 concomitantly, with the aim of determining whether this test can be used alone or in combination with Doppler ultrasound in identifying high risk pregnancies. In our study we included 30 low risk (the control group) and 23 high risk, a total of 53 pregnancies. Our study group consisted of pregnancies who applied to our clinic at 21st-24th gestational weeks for routine abnormality screening. Ages, parities, and presence of bad obstetric history was recorded. Uterine artery Doppler ultrasound was performed by two different physicians. Resistance index (RI), notching, and placental localizations were recorded. Venous blood sampling was performed after fasting and IGF-1 levels were measured with radioimmunoassay at the Endocrinology Laboratory of Ibni Sina Hospital, Ankara University Medicine Faculty, Ankara, Turkey. There was no relation between parities and pregnancy complications. Uterine arteries were evaluated with Doppler ultrasound and RI levels at the placental side showed no significant decrease and there was no significant relation between notching and placental localization. There was a significant relation between notching and pregnancy complications, especially bilateral notching was strongly related with complicated outcomes. High RI levels predicted complicated outcomes independent from placental localization. High RI levels and notching, when together, strongly predicted complicated outcomes. However, these positive results were not true for IGF-1 levels. There was no significant relation between IGF-1 levels and complicated pregnancies. As a result, second trimester (21st-24th gestational weeks) Doppler ultrasound is a good screening method for identifying high risk pregnancies. However, in low risk pregnancies, uterine artery Doppler ultrasound is not encouraging because of low specivity and sensitivity levels. If there are other factors than inefficient trophoblast invasion in the etiopathogenesis of these diseases, the success of the test decreases. Early Doppler evaluations increase false positive rates (because of high resistance and notching), however, evaluations performed after the 26th week are late in terms of screening. Reevaluation of pathologic findings at the 26th week and planning treatment according to the results is an accepted, two step evaluation method. 74We thought that diseases originating from general placental insufficiency would lead to low IGF-1 levels but we could not prove our thoughts in our investigation. We believe that future studies performed over larger patient populations evaluating maternal IGF-1 levels together with binding proteins would give accurate results in terms of using this blood test as a screening method. "