Preeklamptik gebelerde umbilikal arter doppler değişikliklerinin histopatolojik olarak araştırılması
  1. Tez No: 141802
  2. Yazar: TUBA FİKRİYE YALTALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, umbilical artery, Doppler ultrasonography. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Amaç: Umbilikal arter Doppler ultrasonografi değerleri normal olan preeklamptik gebeler ile umbilikal arter Doppler ultrasonografi değerleri normal olmayan preeklamptik gebelerin umbilikal ven ve arter değişikliklerini, histopatolojik olarak karşılaştırmayı ve bunun yenidoğan sağlığı üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Transabdominal ultrasonografi ile fetal biometrik ölçümler ve umbilikal arter Doppler ultrasonografi RI ölçümleri yapıldı. Gebelik haftası 37 hafta ve üstü 20 normotansif gebe (Grup I) ve 40 preeklamptik gebe (Grup H) çalışmaya dahil edildi. Preeklamptik gebeler iki gruba ayrıldı. Umbilikal arter Doppler ultrasonografi RI değerleri 0.72 ve altı olan 20 gebe (Grup ila) ve RI değerleri 0.72 ve üstü olan 20 gebe (Grup lib). Yenidoğanlann Apgar skorları ve kiloları kaydedildi. Histopatolojik incelemelerde umbilikal ven ve arterlerin, intima ve damar duvar kalınlıkları ölçüldü ve umbilikal arter elastik lif miktarı semikantitatif skorlama ile değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirmede; parametrik değerler tek yönlü varyans analizi ve Post-hoc test olarak Tukey test ile, non-parametrik değerler Kruskal-Wallis H ve x2üe değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To compare the umbilical artery and vein histopathologically changes of preeclamptic and normal pregnants whith abnormal and normal umbilical artery Doppler ultrasonography. We investigate correlation umbilical artery Doppler ultrasonography, umbilical cord histopathological changes and newborn morbidity. Materials and Methods: In our study we assess umbilical artery Doppler ultrasonography and obstetric ultrasonography studies in normal and preeclamptic pregnants. The study was performed on 20 normal pregnants and 40 preeclamptic pregnants at 37-40 weeks of gestation. Group I (n=20): Normal pregnants with normal umbilical artery Doppler ultrasonography (RI values: < 0.72), Group Ha (n=20): Preeclamptic pregnants with normal umbilical artery Doppler ultrasonography (RI values: < 0.72), Group lib (n=20): Preeclamptic pregnants with abnormal umbilical artery Doppler ultrasonography (RI values: > 0.72 ). Apgar scores and birth weights were recorded in newborns. Umbilical vessels walls thicness and elastic fibres were investigated histopathologically. Kruskal-Wallis H, %2 and one- way analysis of variance was used assess the differences among the groups. The Post- hoc Tukey test was used to compare the differences between three groups, p volue of 0.68 ± 0.4) are strong predictors of IUGR and advers perinatal outcome in preeclampsia