Larenks kanserinde sitokeratin ve nöroendokrin marker ekspresyonunun prognostik değeri
Prognostic implication of cytokeratin and neuroendocrine marker expression in larynx cancer
  1. Tez No: 141873
  2. Yazar: M. KÜRŞAT GÖKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP DEMİRELLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks kanseri, nöroendokrin marker ekspresyonu, prognostik ktörler, sitokeratin ekspresyonu, Larynx cancer, neuroendocrine marker expression, prognostic factors, tokeratin expression
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Larenks Kanserinde Sitokeratin ve Nöroendokrin Marker Ekspresyonunun rognostik Değeri u çalışmada, larenks kanserlerinde hücrelerin sitokeratin, nöroendokrin ekspresyonlarının tümör kalizasyonu, tümörün lokal yayılımı, morfolojik differansiyasyon derecesi, lokal ve uzak tümör etastazı varlığı gibi larenks kanserinde prognostik anlamı olduğu bilinen faktörlerle ilişkisi celenerek hasta prognozu, seçilecek tedaviye yön vermede rollerini araştırmak, bu konularda )1 gösterici olabilmeleri halinde rutin tanı yöntemlerine dahil etmek üzere bir araştırma anlanmıştır. Prospektif özellikteki çalışmada 2000-2003 yılları arasında Ankara Üniversitesi p Fakültesi KBB AD 'da öpere edilen larenks kanserli 30 hasta incelenmiş, patolojik ve ımünohistokimyasal (İHK) değerlendirilmeleri Patoloji AD'da yapılmıştır. Mikroskobik celeme Hematoksilen-Eosin boyalı kesitlerde tamamlanmış, malignitenin differansiyasyon iğerlendirilmesinde üçlü derecelendirme (Grade) sistemi kullanılmıştır. Tumoral ve non- ioplastik mukozal dokuların sitokeratin ve nöroendokrin marker özelliklerini ortaya koymak :ere kesitlere düşük moleküllü sitokeratin (LMWCK), yüksek moleküllü sitokeratin (HMWCK), »keratin 18 (CK 18), sitokeratin 19 (CK 19), nöron spesifik enolaz (NSE), sinaptofızin (SYNF) : kromogranin (Chr A) antikorları streptavidin-biotin peroksidaz yöntemi ile uygulanmıştır, imörler yassı hücreli karsinom, verrüköz karsinom, adenoskuamöz karsinom, bazaloid ırsinom ve sarkomatoid karsinomlardır. Serimizde yoğunluklu olarak değişik fferansiyasyonda yassı hücreli karsinomlar yer almakla beraber orta differansiye (Grade II) HK en sık (% 63.3) görülen tümördür. Yapılan İHK çalışmada düşük ve yüksek molekül ;ırlıklı sitokeratin kokteylleriyle yapılan incelemenin prognoz tayini, tedavi seçimi konusunda rarlı olmayacakları anlaşılmış, tümörlerde bu grupların differansiyasyonlarına olanak verecek rklılıklar oluşturmadıkları görülmüştür. CK 18 ekspresyonunun ise grade ile azalırken evre ile tması dikkat çekmiş, CK 18 ekspresyonunun hasta sayısı arttığı taktirde boyun metastazı ;erinde pozitif tahmin değeri olabileceği düşünülmüştür (p: 0.064). İncelemelerimizde perplazide ve giderek atipik hiperplaziye doğru ve ve in-situ neoplaziye gidişte mukozal CK19 spresyonu bazal tabakayı tümüyle içine alan, suprabazal hücrelerde değişik oranda artarak ren bir ekspresyon ortaya koymuştur. Bu artış tümörlerde grade ve evre ile de paralel bir artış istermiş ve grade ve evre yükseldikçe CK19 ekspresyonu artmıştır. Yapılan nöroendokrin arker ekspresyonu incelemesinde serimizde sadece basaloid yassı hücreli karsinomdan oluşan r örneğin SYNF ekspresyonu ile gerçek nöroendokrin differansiyasyon gösterdiği tespit lilmiştir. Hiçbir tümörde Chr A ekspresyonu görülmemiştir. Birçok yassı hücreli karsinomda, :r yer oldukça yaygın NSE ekspresyonu bulunabileceği ve bunun diğer daha güvenilir iroendokrin marker' larla desteklenmediği taktirde non-spesifık ekspresyon olarak iğerlendirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prognostic Implication of Cytokeratin and Neuroendocrine Marker Expression in arynx Cancer In this prospective study, expression of distinct cytokeratin subtypes and neuroendocrine arkers in laryngeal carcinomas were examined by immunohistochemistry (IHC) and results ere correlated with known prognostic factors, such as tumor site, local extension, degree of orphologic differentiation and local metastases. Thirty larynx cancer patients operated at nkara University ORL Department were enrolled into study. Pathologic and lmunohistochemical (IHC) examinations were done at Ankara University Pathology epartment. Neoplastic and normal mucosal sections were examined on hematoxylene-eosin red slides and tumors were graded as well differentiated, moderately differentiated and poorly fferentiated. For examining the cytokeratin and neuroendocrine properties, low molecular eight cytokeratin (LMWCK), high molecular weight cytokeratin (HMWCK), Cytokeratin 18 X 18), Cytokeratin 19 (CK 19), neuron specific enolase (NSE), synaptophysin (SYNF) and iromogrannin A antibodies applied into tumoral and non-neoplastic mucosa sections with reptavidin-biotin peroxidase technique. Tumors included variety of histopathologic types as uamous cell carcinoma (SCC), adenosquamous cell carcinoma, verrucous carcinoma, basaloid 11 carcinoma and sarcomatoid carcinoma and grade II (moderately differentiated) squamous cell ncer was the most prevalent type (63,3 %). On IHC, LMWCK and HMWCK's were found to ive diffuse expression that disables any prognostic implication. Diminishing immunoreactivity CK 18 by grade and increasing immunoreactivity by stage was controversial. On prognostic aluation CK 1 8 expression was thought to have a positive correlation with neck metastases that auld reach to significance level with a larger patient series (p: 0.064). CK 19 expression had isitive correlation with both grade and stage (p: 0.06) which could not reach statistical mificance level. On neuroendocrine marker expression evaluation, we found only one case th basaloid cancer to have bona fide neuroendocrine differentiation with SYNF expression lich is an expected finding. No larynx SCC sample was found to have neuroendocrine fferantion though many SCC samples had sometimes diffuse NSE expression which could not confirmed with more reliable neuroendocrine markers as SYNF and Chr A.