İşitme engelli çocuğa sahip olmanın aile işlevlerine etkisi
The effect of having a hearing impaired child on family functioning
- Tez No: 141872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, işitme engelli çocuk, aile işlevleri, Hearing impaired, hearing impaired child, family functioning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Odyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV ÖZET Çelik, D. İşitme Engelli Çocuğa Sahip Olmanın Aile İşlevlerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim Odyolojisi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Çalışmanın amacı, işitme engelli çocuğa sahip olan ailelerin aile işlevlerinin normal çocuğa sahip ailelerden farklılık gösterip göstermediğim ve işitme engelli çocuğun yaşının, aile işlevlerine etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Her bir grup 25 aileden olmak üzere, 0-6 yaş ( 1. Grup) ve 7-15 yaş ( 2. Grup) arası işitme engelli çocuğa sahip aile ile, 0-6 yaş (3. Grup) ve 7-15 yaş ( 4. Grup) arası normal çocuğa sahip aileye Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) uygulanarak her dört grubun aile işlevleri değerlendirilmiştir. Bunun için ADÖ'nün; Problem Çözme (PRÇ), İletişim (ÎLT), Roller (ROL), Duygusal Tepki Verebilme (DTV), Gereken İlgiyi Gösterme (GİG), Davranış Kontrolü (DVK) ve Genel Fonksiyonlar' dan (GNF) oluşan yedi alt ölçeğinden elde edilen sonuçlar karşılaştınlmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda dört grupta da ADÖ'nün bütün alt ölçeklerinin sağlıklı sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmada ise 2. grup ile 4. grup arasında ADÖ'nün alt ölçekleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmezken, 1. grup ile 3. grup arasında sadece GİG alt ölçeğinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Diğer alt ölçeklerde ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Buna göre GİG alt ölçeği puanı 1. grupta 3. gruba göre daha düşük bulunmuştur. Aile işlevlerine yaşm etkisinin değerlendirilmesinde ise ADÖ'nün alt ölçeklerinden elde edilen ortalama puanlar 1. grup ile 2. grup arasında ve 3. grup ile 4. grup arasında karşılaştırıldığında; 1. ve 2. grup arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, 3. ve 4. grup arasında ise ROL alt ölçeği, haricinde yine anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Buna göre ROL alt ölçeği ortalama puanı 3. grupta, 4. gruptan daha düşük bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, çalışmamızda işitme engelli çocuğa sahip ailelerin, aile işlevlerinin normal çocuğa sahip aileler kadar sağlıklı olduğu, ayrıca 0-6 yaş arası işitme engelli çocuğa sahip ailelerde, GİG işlevinin normal çocuğa sahip ailelerden daha sağlıklı olduğu saptanmıştır. Aile işlevlerine yaşın etkisinin değerlendirilmesinde ise işitme engelli çocuğa sahip ailelerde çocuğun yaşının etkili olmadığı, normal çocuğa sahip ailelerde ise yaşm sadece ROL işlevine etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, işitsel (re)habilitasyon ve aile danışmanlık hizmetinin verildiği durumlarda, ailede işitme engelli bir çocuğun varlığının olumsuz etkiler oluşturmadığım, hatta aileye olumlu etkilerde bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çelik, D., The effect of having a hearing impaired child on family functioning, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Educational Audiology Program, Master Science Thesis, Ankara, 2004. The aim of this study is to obtain if hearing impaired children's families differ from the ones who have normal hearing child on family functioning. Also hearing impaired children's effect on family functioning is questioned. Family Assessment Device (FAD) was applied to four groups of families who had normal and hearing impaired children. Each group had 25 families. Group 1 and group 2 were consisted of the families who had hearing impaired child with the age of 0-6 and 7-15 years. Group 3 and group 4 were from normal hearing children's families who had 0-6 and 7-15 years old children. Seven subscales of FAD named as Problem Solving, Communication, Roles, Affective Responsiveness, Affective Involvement, Behavior Control and General Functions were applied in order to evaluate and compare family functioning in each group. Results showed that each group reflects normal characteristics with all subscales. No significant difference was found between group 2 and group 4 on each subscale but only group 1 and 3 were differ from each other at Affective Involvement. However other 6 subscale results were found similar for group 1 and 3. According to these findings, Affective Involvement subscale scores of group 3 were higher than group 1.The effect of age on family functioning was significantly shown between group 3 and 4 only on Roles subscale. No significant effect of age was observed between group 1 and 2 at all subscales. According to these results, the mean score for Roles subscale of group 3 was lower than group 4. These results showed that families who have hearing impaired children were functioning normally as the normal hearing children's families. However families with 0-6 years old hearing impaired children were better at Affective Involvement than the ones who have normal hearing children at same age group. While hearing impaired children's age had no effect on family functioning, only Roles of families who had normal hearing children differ according to their children's age. These results supports positive effect of hearing rehabilitation and family counsellation programs on hearing impaired child's involvement in family. Even hearing impaired child has positive effects on family functioning.