Topikal nazal kortikosteroidlerin rat nazal respiratuar mukozası üzerindeki histopatolojik etkileri
Histopathologic effects of topical nasal corticosteroids on the respiratuary mucosa of rat
- Tez No: 141888
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Rat, intranazal kortikosteroidler, nazal biyopsi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Topikal intranazal kortikosteroidler rinitler başta olmak üzere nazal polip ve diğer üst solunum yolu patolojilerinin tedavisinde etkin olarak kullamlmaktadır. Çalışmamızda topikal intranazal kortikosteroidlerin nazal mukoza üzerinde yaptıkları histopatolojik değişiklikler karşılaştırmalı olarak incelendi. Çalışmada 36 adet sağlıklı rat kullanıldı. Bu ratlann 12 adedinin burnuna budesonid 5mcg/kg/gün, 12 adedine mometazon furoat 5mcg/kg/gün damla, 12 adedine ise kontrol grubu olarak serum fizyolojik damlatıldı. Her 3 gruptaki ratlann yansı 2 haftalık peryod sonunda, diğer yansı 4 haftalık peryod sonunda sakrifiye edildi. Nazal mukozalarından 4-5 \ım boyutunda hemotoksilen-eozin ile hazırlanmış mikroskopik kesitler hazırlandı. Bütün kesitler ışık mikroskopi ile mukozal ödemin şiddeti, epitel hücrelerinde silia kaybını derecesi, intraepitelyal gland proliferasyon miktan, goblet hücre miktarı, inflamatuar hücre infiltrasyonunun şiddeti, epitelyal kalınlık ve fibrozis yönünden histopatolojik olarak incelendi. Elde edilen veriler istatiksel olarak Krusskal-Wallis ve Mann- Whitney U testleri kullanılarak değerlendirildi. Mikroskobik incelemede 2 hafta sonunda sakrifiye edilen mometazon furoat grubunda inflamatuar hücre infiltrasyonu yönünden 2 hafta sonunda sakrifiye edilen budesonid ve kontrol grubuna göre artış görüldü (p0.05). İki ve 4 haftalık mometazon furoat tedavisi sonuçlan karşılaştoldığında istatistiksel olarak bir fark bulunamadı (p>0.05). 2 ve 4 haftalık budesonid tedavisi karşılaştnıldığmda ise, 4 hafta budesonid verilen ratlarda, 2 hafta verilenlere oranla inflamatuar hücre infiltrasyonu skalasında artış oldu (p0.05). Bu çalışma sonunda budesonid ve mometazon furoatın kullanım süresine bağlı olarak nazal mukozada harabiyete, atrofiye veya anlamlı herhangi bir histopatolojik değişikliğe neden olmadığı sonuçlarına vanldı.
Özet (Çeviri)
Topical intranasal corticosteroids are being used for the effective treatment of rhinitis, nasal polyps and some other nasal pathologies. In this study, the histopathological effects of intranasal corticosteroids on nasal mucosa were investigated comparatively. The sample comprised 36 healthy rats and divided into three groups. Twelve of 36 rats treated with 5 mcg/kg/day budesonide, 12 of 36 rats treated with mometasone furoate 5mcg/kg/day and 12 of 36 rats treated with physiological solution of % 0.9NaCl. Six of the rats in each group were sacrificed after 2 weeks treatment and other six rats in each group were sacrificed after 4 weeks treatment. At the end of 2 and 4 weeks treatment 4-5 urn hemotoksilen eosine sliden were examined histopathologicaly. All cross-sections were analyzed histopathologicaly with light microscope mucosal edema, ciliary damage, intraepithelial proliferation of glands, goblet cell quantity, infiltration of inflammatory cells, epithelial diameter and degree of fibrosis. The data were analyzed statistically using Krusskal-Wallis and Mann- Whitney U tests. At the end of 2 weeks period, the inflammatory cells increased significantly in was mometasone furoate group when compared with budesonide and control group (p0,05). No significant differences were found between 2 and 4 weeks mometasone furoate treatment results (p>0,05).