Efüzyonlu ototis medianın tedavisinde eritromisin amoksisilin ve klaritromisin etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 141887
  2. Yazar: SEZGİN BEKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media (EOM), amoksisilin, eritromisin, klaritromisin, timpanometri, Otitis media with effusion (EOM), amoxicillin, erythromycin, clarithromycin, tympanometry
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Efüzyonlu Otitis Media (EOM), her yaştan insanı etkileyebilir, ancak ağırlıklı olarak bebeklerde ve çocuklarda görülür. Yapılan insidans çalışmaları, okul öncesi çocukların %35- 70' inin en az bir EOM epizodu geçirdiğini göstermektedir. Tedavisi büyük harcamalara neden olarak, kişi ve ülke ekonomisine önemli yükler getirmektedir. Bazı ciddi komplikasyonların yanısıra, işitme kaybı ve çocuklarda dilin algılanması, konuşma gelişimi, öğrenme ve okul başarısı üzerindeki olumsuz etkileri de göz önüne alındığında hastalığın önemi bir kat daha artmaktadır. Çalışmamızda, düşük doz uzun süreli makrolid ( eritromisin ve klaritromisin) tedavisinin EOM' daki etkinliğini inceledik. 46 çocuk hastanın toplam 87 kulağında meydana gelen EOM' yi tedavi etmek amacıyla üç grup oluşturduk. Guruplardan ilkine 5-8 mg/kg/gün dozunda klaritromisin, ikincisine 15-25 mg/kg/gün dozunda eritromisin, üçüncüsüne 10-20 mg/kg/gün dozunda amoksisilin tedavisi ayda bir kontrole gelmek üzere 3 ay süreyle verildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası timpanometri-pure tone odyogram yapılıp, herbir hastadan boğaz kültürü alındı. Çalışmamızın sonucunda, EOM tedavisinde klaritromisin ve eritromisinin, amoksisiline göre oldukça etkili olduğu sonucuna vardık (pO.001). Ayrıca timpanometrideki daPa sonuçları açısından klaritromisinle eritromisin arasında tedavinin etkinliği yönünden fark olmadığını tespit ettik (p>0.05). Makrolid tedavisi alan çocuklarda boğaz florasının, amoksisilin alanlara göre daha yüksek oranda korunduğunu gözlemledik. Tedavi sonrasında 60 kulakta klinik ve odyolojik olarak efüzyon gözlenmezken, 27 kulakta efüzyonun devam ettiği tespit edildi. Sonuç olarak, EOM tedavisinde klaritromisin ve eritromisin öncelikle düşünülmesi gereken alternatif ilaçlar olup, düşük dozda uzun süre kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Otitis Media with Effusion (OME), can affect people with all ages but especially it is seen in infants and children several studies have shown that 35-70 % of pre-schod of children undergo at least one OME episode. Management of OME has a substantial impact on family and country economy by leading to great spendings. In addition to some serious complications, by taling account of the deafness advers effect on the perception of longuage, speaking development learning and school success, the impotance of this disease gets more increased. In our study, we investipated the effectiveness of low dose long termed macrolid ( clarithromycin and erythromycin) treatment in OME. We formed three groups to treat OME which is developed in 87 ears of 46 children. Clarithromycin 5-8 mg/kg/daily, erythromycin 15-25 mg/kg/daily and amoxicillin 10-20 mg/kg/daily were administered for three months by the manner of monthly controls to first, second and third groups respectively. For each patient tympanometry, pure tone odiogram was performed and throat culture was taken before and after the treatment. As a result of our study we concluded that erythromycin and clarithromycin are more effective than amoxicillin in OME treatment (p0.05). We observed that children who were treated by macrolid have more protected throat flora than those of amoxicillin ones. After the treatment no effusion was seen in 60 ears clinically and odiologically the persistence of effusion was demonstrated, in 27 ears. As a conclusion, clarithromycin and erythromycin should be firstly taken in to consideration as alternative drugs in the management of OME that may be used low dose and long term.