İntrauterin inseminasyon olgularında gebelik hızını etkileyen faktörlerin araştırılması
Analysis of factors influencing pregnancy rates in intrauterine insemination cysles
  1. Tez No: 141913
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. G. SERDAR GÜNALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin inseminasyon, gebelik hızı, prognostik faktörler
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
IV ÖZET Güven S., İntrauterin İnsenıinasyon Olgularında Gebelik Hızını Etkileyen Faktörlerin Araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004. İntrauterin inseminasyon yapılan olgularda gebelik hızını etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada Şubat 2002-Ağustos 2004 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalma intrauterin inseminasyon için refere edilen 232 hastamn 255 siklusu değerlendirilmiş; gebe olguların klinik özellikleri ve eşin spermogram değişkenleri, gebe olmayan olgular ve eşleri ile karşılaşürılmıştır. Gebe kalan grupta ortalama kadın yaşı 28,92±5,26, gebe kalamayan grupta ise 32,16±5,80 olup bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). İnseminasyon zamanı son adetine göre %80 olduğunda gebelik hızı %9.6 olarak saptanmıştır. Yıkama sonrası morfoloji Kruger kriterlerine göre 4 olduğu durumda %71 olarak bulunmuştur ve bu ilişki istatistiksel olarak da anlamlıdır (p=0.047). Logistik regresyon analizi sonucuna göre sadece preovulatuar folikül sayısı intrauterin inseminasyon olgularında gebelik hızını belirlemede prognostik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Güven S., Analysis of Factors Influencing Pregnancy Rates in Intrauterine Insemination Cycles. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Obstetrics and Gynecology, Ankara, 2004. The objective is to identify the predictors of pregnancy rate (PR) among cases undergoing intrauterine insemination cycles. Two hundred thirty two women undergoing 255 intrauterine insemination cycles between February 2002 to August 2004 at Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology were evaluated according to clinical and semen characteristics. The pregnant group were compared with non pregnant group. The mean female age was significantly higher in pregnant group (28,92±5,26), than in non-pregnant group 32,16±5,80 (p0.05)). The pregnancy rate increased significantly by increase in cycle day at insemination (17 cyce dat 18.2% (p20 million 13.2% (p=0.055)). In processed sperm, if motility is higher than 80%, the pregnancy rate was 9.6%. In processed sperm, the pregnancy rate was significantly higher in >4 sperm morphology (according to Kruger criteria) than in