Galium tortumense Ehrend. & Shönb.-Tem(Rubiaceae)üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosical studies on Galium tortumense Ehrend.& Shönb.-Tem(Rubiaceae)
- Tez No: 141991
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZÜHAL GÜVENALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Galium tortumense, Rubiaceae, sterol, triterpen, iridoit glikoziti, flavonol heteroziti, Galium tortumense, Rubiaceae, sterol, triterpen, iridoid glycoside, flavonol heteroside
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Rubiaceae familyası bitkilerinden olan Galium cinsi Türkiye bitki örtüsünde 1 01 tür ile temsil edilmektedir. Galium türleri halk arasında antiromatizmal, antispazmodik, iştah açıcı, idrar söktürücü, safra artırıcı, kabız, yatıştırıcı ve astrenjan olarak kullanılmaktadır. Galium tortumense, endemik Galium türlerinden biridir. Bu çalışmada Galium tortumense, sekonder metabolitlerinin izolasyonları ve yapı tayinleri yönünden incelenmiştir. Bitki materyali Erzurum, Tortum Gölü yakınlarından toplanmıştır. Bitkinin gölgede kurutulmuş toprak üstü kısımları metanol ile ekstre edilmiştir. Ekstre suda çözülmüş ve kloroform ile tüketilmiştir. Sulu ekstre liyofilize edilmiştir. Yapılan kromatografik çalışmalar [açık kolon kromatografisi (silika jel, sefadeks) ve vakum sıvı kromatografisi] sonucunda 3-sitosteroI (GTS), ursolik asit (GTT-1), oleanolik asit (GTT-2), skandozit metil ester (GTI-1), dafillozit (GTI-2) ve rutin (GTF) bileşikleri izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektral metodlarla (UV, 1 D-, 2D- NMR, ESI kütle spektroskopisi) aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The genus Galium (Rubiaceae) is represented by 101 species in Turkish flora. Galium species are used as antirheumatical, antispasmodic, tonic, diuretic, cholagogue, constipate, sedative and astringent in folk medicine. Galium tortumense is one of the endemic Galium species. In this study, Galium tortumense was investigated from the point of view of the isolation of its secondary metabolites and structure elucidation. The plant material was collected from Erzurum, the near of Tortum Lake. The air dried aerial parts of the title plant was extracted with methanol. The extract was dissolved in water and partitioned in chloroform. Water extract was lyophilized. As a result of the chromatographical studies [open colomn chromatography (silica gel, sephadex) and vacum liquid chromatography] p-sitosterol (GTS), ursolic acid (GTT-1), oleanolic acid (GTT-2), scandoside methyl ester (GTI-1), daphylloside (GTI-2) and rutin (GTF) were isolated. Structure elucidation of the isolated compounds were performed by spectral methods (UV, 1D-, 2D- NMR, ESI mass spectroscopy).