Kilitli, oymalı intramedüller çivileme ile dedavi edilen yetişkin femur cisim kırıklarınlarının değerlendirilmesi
The evaluation of adult shaft fractures that has been treated with reamed and locked inramedullary nailing
- Tez No: 142030
- Danışmanlar: PROF. DR. TANSEL ÜNSALDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Erişkin femur cisim kırıklar, kilitli oymalı intramedüller çivi, Adult femoral shaft fractures, locked reamed intramedullary nail
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV OZET Femur cisim kırıkları, alt ekstremite travmaları içinde önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olup, tüm kırıkların ortalama %8 kadarını oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda, kliniğimizde 1995-2002 yılları arasında tedavi edilen yetişkin femur cisim kırıklar içinde oymalı teknikle intramedüller tespit yapılan olguları değerlendirmeyi ve mevcut literatür bulguları ile karşılaştırmayı amaçladık. Ocak 1995- Aralık 2002 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde oymalı kilitli intramedüller çivi ile tedavi edilen 75 yetişkin hastanın 76 femur cisim kırığı retrospektif olarak incelendi. Kırıkların oluş nedenleri incelendiğinde en sık sebebin trafik kazası, 2. sırada düşme nedenli oldukları anlaşıldı. Hastaların % 80'inde statik, % 20 'sinde dinamik olarak kilitli çivileme yapıldı. Dinamizasyon yapılıncaya kadar yük verdirilmedi. Tek alt ekstremitesinde kırık olan hastalarımız kırık tarafa bastırılmadan çift koltuk değneği ile yürütüldüler. 54 erkek hastanın 49'u primer (bir hastada bilateral kırık), 5'i sekonder olarak, 21 kadın hastanın 16'sı primer, 5'i sekonder olarak tedavi edildiler. Kırıklarda tam kaynama süresi tüm hastalar için ortalama 6 ay (5-15) olup geç kaynama özellikle açık ve parçalı kırıklarda olmuştur. Bulgularımızı Thoresen ve ark.'nın kriterlerine göre klinik olarak değerlendirdik. Buna göre akut kırıklı 65 hastanın 66 kırığında ; 60 çok iyi (%91), 5 iyi (%7.6), 1 orta (%1.5) sonuç alındığı, sekonder tedavi edilen 10 hastanın 7'si çok iyi (%70), 2'si iyi (%20) ve 1 'inde de (%10) orta sonuçla tedavi edildiği anlaşıldı. Bulgularımız sonucunda oymalı kilitli intramedüller çivilemenin kapalı veya Tip 1 ve 2 açık, seğmenler, parçalı kırıklarda etkili, güvenilir, hastanın sosyal hayata erken dönüşüne imkan veren bir tedavi yöntemi olduğu, bu kırıkların tedavisinde koşullar uygun olduğunda 1. tercih olarak ele alınması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Femoral shaft fractures are 8 % of all fractures and, are important reason of mortality and morbidity in lower extremity traumas. In our study, we aimed to assess the intramedullary fixation of adult femoral shaft fractures by reaming technique and to compare with present literature between 1995-2002 years in our clinic. The 76 femoral fractures of 75 adults patients that were treated with reaming locked intramedullary nail were examined between January 1995- December 2002 at Orthopaedic and Traumatologia Department of Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty. It was understood that the most reason of these fractures was traffic accident and second one is falling. The 80 % of patients nailed statically, and 20 % of patients were nailed dinamically. Until the dinamization no weight was given. The patients that has are lower extremity fracture were walked with double crutches. The 49 of man patients (one has bilateral fracture)were primary, and 5 were secondary, and 16 of 21 women patients were primary, 5 were secondary treated. Union timewas approximately 6 months (5-15) for all patients and delaying union time especially occurred in comminuted and open fractures. We assessed our findings with Thoresen et all's criteria. Acute 66 fractures of 65 patients showed;60 wery well (9.11%), 5 well (7.6%), 1 moderate (1.5%) results. İn secondary treated 7 patients wery well (70%), 2 patients well (205), 1 moderate (10%) results occurred. We decided that reaming locked intramedullary nailing was effective and safe in closed or type 1 and 2 open, segmenter, comminuted fractures and a kind of method that makes the patients returning to social life earlier and if there is enough conditions it must be the first choice.