Erişkin tibia diafiz kırıklarında kilitli oymalı intramedüller çivi ile tedavi sonuçlarımız
The treatment results of interlocking intramedullary nailing in tibial diaphyseal fractures in adults
  1. Tez No: 513881
  2. Yazar: TOLGA TOLUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞÜKRÜ SOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia diafiz kırıkları, kilitli oymalı intramedüller çivileme, Tibial shaft fractures, reamed locked intramedullary nailing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sağlık Bakanlığı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde, Mayıs 2006 ile Aralık 2008 tarihleri arasında, 25 erkek ve 10 bayandan oluşan toplam 35 tibia cisim kırıklı hastaya uygulanan, kilitli oymalı intramedüller çivileme yönteminin sonuçları değerlendirildi. Hastaların ortalama ameliyata alınma süreleri 4.3 gün idi. Ameliyattan sonra mobilize olma süreleri 3.8 gün ve serviste toplam yatış süreleri 7.8 gün idi. Hastaların biri hariç geri kalan hepsinde kaynama elde edildi ve bu hastada da 2. ameliyat sonrasında 5. ayda kaynama elde edildi. Hastalarımızın ortalama kaynama süresi 17.2 hafta idi. Hastaların tamamına, oyma işlemli kilitli intramedüller çivileme yöntemi uygulandı. Bu hastalardan sadece 10'una dinamizasyon yapıldı. Çalışmamızda hastalar, fonksiyonel ve radyolojik olarak Johner ve Wruhs Kriterlerine göre değerlendirildi. Johner ve Wruhs Kriterlerine göre; %54.3 çok iyi, %34.3 iyi, %8.6 orta, %2.8 kötü sonuç elde edildi. Sonuçlarımız, literatür ile karşılaştırıldığında, uyumlu olarak gözlendi. Sonuç olarak kilitli oymalı intramedüller çivi ile tedavi uygun tibia diafiz kırıklarında, komplikasyonlarının azlığı, uygulamasının kolaylığı, yüksek kaynama oranları ve hastanın normal yaşamlarına dönme sürelerinin kısalığı gibi avantajları nedeniyle ilk tercih olarak düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
The results of reamed locked intramedullary nailing, performed on 35 patients (25 men and 10 women) with tibial shaft fractures between May 2006 and December 2008 in Ministry of Health Ankara Atatürk Education and Research Hospital 2nd Orthopaedics and Traumatology Clinic were evaluated. Mean period for taking to surgery was 4.3 days. Time to mobilization after operation was 3.8 days and total hospitalization period was 7.8 days. Union was achieved in all patients except one patient. İn this patient union was achieved after second operation at fifth month. Mean union period was 17,2 weeks. Reamed locked intramedullary nailing was performed on all patients. Only 10 of the patients were dynamized. The evaluation in the study was performed according to Johner and Wruhs criteria. According to Johner and Wruhs criteria; 54.3%of the patients had excellent, 34.3%good, 8.6%moderate and 2.8%had bad results. Our results were consistent when compared with the literature. Finally reamed locked intramedullary nailing should be considered as a first choice therapy in appropriate tibia shaft fractures because of its advantages. These advantages are, easy to access, high union rates and short period for returning back to their daily activities.