Humerus diafiz kırık ve nonunionlarının tedavisinde kilitli intramedüller çivileme sonuçları
Locked intramedullary nailing results in treatment of humerus diaphyseal fractures and nonunions
- Tez No: 229814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ TOMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Humerus diafiz kırığı, humerus diafiz nonunionu, humerus kilitli çivisi, intramedüller çivileme, Humerus diaphyseal fracture, humerus diaphyseal nonunion, humerus locked nail, intramedullary nailing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tüm kırıkların %5-6'sını humerus kırıkları oluşturmaktadır ve humerus diafiz kırıklarından sonra nonunion görülme sıklığının %0-15 arasında olduğu belirtilmiştir. Humerus diafiz kırığı ve nonunionlarında birçok cerrahi tedavi metodları kullanılmasına rağmen son yıllarda humerus kilitli intramedüller çivileme tekniği sık olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu çalışmada; humerusta değişik nedenlerle oluşmuş diafiz kırıkları, diafiz nonunionları ve kaçınılmaz kırık riskine sahip humerus diafiz metastazlı olguların intramedüller çivileme tekniği ile tedavi sonuçlarının klinik, radyolojik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Temmuz 1995-Şubat 2008 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 31'i (%52.5) erkek, 28'i (%47.5) kadın olmak üzere toplam 59 olguya humerus kilitli intramedüller çivi uygulandı ve olgular 2 grupta toplandı.Birinci grupta 23'ü (%59) erkek, 16'sı (%41) kadın olmak üzere humerus diafiz kırıklı 37 (%94.8) ve kaçınılmaz kırık riskine sahip kemik metastazlı 2 (%5.2), toplam 39 olgu incelendi. Kaçınılmaz kırık riskine sahip kemik metastazlı 2 (%5.2) olgu, intramedüller çivileme tekniğinin fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesinde katkısı olacağı düşünülerek çalışmaya dahil edildi. Kırık olgularımızın tümüne antegrad olarak kilitli intramedüller çivileme girişimi uygulandı. Kırık olgularının 21'ine (%56.7) kemik grefti ile grefonaj uygulandı. Olgularımızın 7'sine (%17.9) kapalı, 32'sine (%82.1) açık kilitli intramedüller çivileme uygulandı. Son kontrollerde omuz ve dirsek fonksiyonel değerlendirme sonuçları, Hunter ve Constant-Murley skorlamasına göre yapıldı.Humerus diafiz kırıklı olguların 22'si (%59) sağ humerusta, 15'i (%41) sol humerusta idi. Otuzyedi humerus diafiz kırıklı hastasının 34'ünün (%91.9) tedavisi kaynama ile sonuçlandı. Üç (%8.1) olguda ise kaynama elde edilemedi. Ortalama kaynama süresi 16.1 (10-36) hafta idi. On (%25.6) olguda teknik hata (çivi proksimal ucunun kemik seviyesinin üstünde kalması) saptandı. Kırık seviyesine göre kaynama süreleri ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Son kontrollerde omuz ve dirsek fonksiyonel değerlendirme sonuçları; Hunter skorlamasına göre 32 olguda (%82) mükemmel, 7 (%18) olguda iyi, Constant-Murley skorlamasına göre 35 (%89.7) olguda çok iyi, 3 (%7.7) olguda iyi, 1 (%2.5) olguda orta olarak bulundu. Açık veya kapalı çivileme, oymalı veya oymasız teknik uygulanan kırık olgularının Constant-Murley ve Hunter skorları karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık saptanmadı.İkinci grupta humerus kilitli intramedüller çivi uygulanan 8'i (%40) erkek, 12'si (%60) kadın, toplam 20 humerus diafiz nonunionlu olgu incelendi.Nonunionlu 20 olgunun 4'ü (%20) hipertrofik, 16'sı (%80) atrofik nonunion tipinde idi. Nonunionlu olguların 9'u (%45) sağ, 11'i (%55) sol yerleşimli idi. Yirmi olgunun 18'inin (%90) tedavisi kaynama ile sonuçlandı. İki (%10) olguda takiplerde nonunion görüldü. Olgularımızın hepsine açık ve antegrad olarak kilitli intramedüller çivileme uygulandı.Nonunionlu üç (%15) olguda çivi proksimal ucu yüksek kaldı. Olgularda ortalama kaynama süresi 16.7 (11-25) hafta idi. Olguların hepsine kemik grefti ile grefonaj uygulandı. Nonunionlu olguların son kontrollerde omuz ve dirsek fonksiyonel değerlendirme sonuçları; Hunter skorlamasına göre 15 (%75) olguda mükemmel, 5 (%25) olguda iyi olarak bulundu. Son kontrollerde Constant-Murley omuz ve dirsek fonksiyonel değerlendirme sonuçları; 16 (%80) olguda çok iyi, 4 (%20) olguda iyi olarak değerlendirildi. Açık çivileme ve oymalı veya oymasız teknik uygulanan nonunion olgularında Constant-Murley ve Hunter skorları karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık bulunmadı.Humerus diafiz kırık ve nonunionlarının tedavisinde, intramedüller çivileme rijit internal fiksasyon nedeniyle iyi kırık stabilizasyonuna olanak tanımakta, intramedüller fiksasyon nedeniyle deformite gelişimini önlemekte, kısa ameliyat ve erken kaynama süresi sağlamaktadır. Cerrahi tekniğe sadık kalındığı sürece, humerus diafiz kırık ve nonunionlarının tedavisinde başarılı ve öncelikle tercih edilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Humerus fractures constitute about %5-6 of all fractures and nonunion fractures risk following humerus diaphseal fractures is about %0-15. In humerus diaphyseal fractures and nonunions, there are many surgical treatment methods being used but recently humerus locked intramedullary nailing is frequently treatment of choice. In this study; we aimed to evaluate results of intramedullary nailing technique of humerus diaphyseal fractures that have different causes, diaphyseal nonunions and humerus diaphyseal metastasis cases that have unavoidable fracture risks clinically, radiologically and functionally.Between July 1995 and February 2008 in Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Department of Orthopaedics and Traumatology we have performed locked intramedullary humeral nails to 59 patients.31 (%52.5) of them were male, 28 (%47.5) of them were female and they were divided in two groups.In the first group, 39 patients have been evaluated 23 (%59) of them were male 16 (%41) of them were female, 37 (%94.8) of the patients had humerus diaphyseal fractures and 2 (%5.2) of the patients had unavoidable fracture risks due to metastasis. Two (%5.2) metastasis cases have been included to the study because of the possible addition to the evaluation of the functional results. In all of the cases the intramedullary nails were performed antegrade. We have used bone grafts for the 21 (%56.7) of the fracture cases. Seven (%17.9) of the cases were treated with closed method and 32 (%82.1) of the cases were open. In the last control of the patients, functional evaluation results of shoulder and elbow have been scored according to the Hunter and Constant-Murley Scoring system.Twenty two (%59) of the humerus diaphyseal fracture cases were on the right humerus and 15 (%41) were on the left. Thirty four (%91.9) of the 37 humerus diaphyseal fracture cases united. Three (%8.1) of the cases did not union. Mean union time was 16.1 (10-36) weeks. There were technical faults in 10 (%25.6) cases (Proximal tip of the nail was above the level of bone). There was no statistically significant difference between mean duration of union and the level of the fracture. In the last controls of the patients, shoulder and elbow functional results were excellent in 32 (%82) cases and good in 7 (%18) cases according Hunter scoring system, and was very good in 35 (%89.7) cases good in 3 (%7.7) cases and average in 1 (%2.5) case according to the Constant-Murley scoring system. There was no statistically significant difference between open or closed method nailing or reamed or unreamed cases according to Constant-Murley or Hunter scoring system.In the second group, 20 humeral nonunion cases have been evaluated 8 (%40) of them were male and 12 (%60) of them were female.Four (%20) of these 20 cases were hypertrophic type and 16 (%80) of them were atrophic type nonunion. Nine (%45) of the cases were on the right and 11 (%55) were on the left. Eighteen (%90) of these 20 cases were succesfully treated and united. Two (%10) cases had nonunion in the follow up period. All of the operations were antegrade and open type intramedullary nailing.In 3 (%15) of the cases proximal points of the nails were above level of bone. Mean union time was 16.7 (11-25) weeks. Bone grafts were used in all cases. In the last controls of the nonunion cases shoulder and elbow functional results were excellent in 15 (%75) of the cases and good in 5 (%25) of the cases according to Hunter scoring system. Functional results of shoulder and elbow examination according to Constant-Murley scoring system were very good in 16 (%80) of the cases, good in 4 (%20) of the cases. There was no statistically significant difference between the cases which were treated by open nailing technique and reamed or unreamed cases, according to Constant-Murley and Hunter scoring systems.In treatment of humerus diaphyseal fractures and nonunions intramedullary nailing provides rigid internal fixation and good stabilization of the fracture. Occurence of any deformities is prevented by stable fixation so that operation time becomes short and union time also becomes short. If the operation is accomplished by good surgical tecnique, this technique is a succesful and primary choice technique for treatment of humerus diaphyseal fractures and nonunions.