Şizofrenide 5 yıllık retrospektif izlem çalışması: klinik seyir, sonlanım, yetiyitimi ve tanı değişimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 142084
  2. Yazar: UMUT SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: klinik seyir, sönlanım, yetiyitimi, izlem çalışması, şizofreni, Prognosis, outcome, disabilty, follow-up.study and schizophrenia
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde 1996- 1999 yılları arasında DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni teşhisiyle yatırılmış olan ilk ya da sonraki epizotlarda hastalarda en az 5 yıllık gidiş ve sönlanım özelliklerinin, klinik ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi; hastalığın seyriyle birlikte, tek ve birden fazla epizod "geçiren hastalardan oluşan grupların farklılıklarının olup olmadığının, hastalarda yeti yitimi düzeyleri ile buna etki eden etmenlerin incelenmesi ve tanısal değişmelerin araştırılmasını amaçladık. Çalışmaya 1996-1999 yılları arasında yatarak DSM-IV tanı ölçütlerine göre Şizofreni tanısı alan hastalardan kendilerine ulaşılan 70 hasta alındı. Seyri etkileyen faktörleri belirlemek için retrospektif olarak yatış dosyaları ve poliklinik hasta kartları incelendi. Hastaların bugünkü klinik durumları SANS, SAPS, BPRS ile değerlendirildi. Yetiyitimi düzeyleri için WHO-DAS-II kullanıldı ve tanı değişimleri içinse SCID-I uygulandı. Sosyodemografik özelliklerle klinik özellikler incelendiğinde, çalışma durumu, ailesellik, cinsiyet, premorbid işlevsellik, hastaneye yatış sayısı ve alevlenme sayısını seyri etkileyen önemli faktörler olarak bulduk. Tek epizod ve birden fazla epizod geçiren grupları karşılaştırdığımızda, tek epizod geçiren grubun ailede şizofreni öyküsüne sahip olmadığını ve kadınlarda daha sık tek epizod görüldüğünü, başlangıç yaşının daha erken olduğunu tespit ettik. Yetiyitimi düzeylerinin şizofreni semptomlarının şiddetiyle korele olduğunu ve hastalıktan bağımsız bir parametre olmadığını ve özgül yetiyitimi alanlarına yönelik çalışmaların gerekliliği sonucuna vardık. Seyrin öngördürücü faktörleri olarak hem negatif semptomlar hem de pozitif semptomlar belirleyiciydi. Tanı değişimlerinde ise 5 hasta şizoaffektif bozukluk ( iki uçlu tip) ve 8 hasta da remisyondaydı. 57 hasta ise tekrar şizofreni tanısı aldı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In this study, we aimed to investigate diagnostic changes and disability, the clinical and socio-demographic risk factors, the outcome features in the patiens, and there was difference between the groups consisting of the patients experiencing one or more episodes along with the course of the disease, and we aimed to investigate the relationship of clinical or socio-demographic features, the outcome features of at least 5-year-course in the patients in the first or later episodes, those who were hospitalized with the diagnose of schizophrenia and those who have the diagnose interms of DSM-IV criteria between the year 1996-1999 İni Atatürk University Medicine Faculty Psychiatry Clinic. 70 patients and having schizophrenia diagnose iterms of DSM-IV criteria were included in the study. In order to determine the factors affecting the course, polyclinic patient cards and hospitalizing files were examined. Clinic situations of the patients were evaluated by means of SANS, SAPS, BPRS. WHO-DAS-II was used for the level of ability, and SCİD-I was used for diagnostic changes. When clinical features were evaluated by socio-demographic ones, we found out that there were significant factors affecting the course of employment, familirization, sex, pre morbid functioning, number of hospitalization and number of relaps. When we compared the groups having one or more than one episodes, we determined that the group having only one episode didn't have schizophrenia story in the family, and single- type episode was observed in the women more often, and the onset of the age became earlier. We concluded that the levels of disabilty correlated with the severity of schizophrenic symptoms, and there wasn't any parameter independent from the disease, and that the studies oriented to pecular disability should be made. Both negative and possitive symptoms as pre-assuming factor of the course were remarkable. In diagnostic variations, 5 patients were in the state of schizoaffective disorder and 8 patients were in remission. 57 patients were given the diagnosis of schizophrenia.