Erişkin el bileğinde radyolojik değerlendirme
Radiological evaluation of the adult wrist
  1. Tez No: 142085
  2. Yazar: ALİ NİHAT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. C. YILDIRIM TÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: El bileği, volar tilt, ulnar varyans, radial inklinasyon, radyografi, Wrist, volar tilt, ulnar variance, radial inclination, radiography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
m ÖZET Erişkin El Bileğinde Radyolojik Değerlendirme El bileğinin radyolojik anatomisi, klinik uygulamalarda önemlidir. Bu anatomiye ait parametrelerin, klinikte pratik uygulamalarda en fazla kullanılanları; radial stiloid uzunluğu (RSU), radial inklinasyon açısı (RİA), ulnar varyans (UV) ve radial volar tilt (RVT)' tir. Bu radyolojik parametreler klinikte, el bileği deformitelerinin değerlendirilmesinde; travma sonrası tanı konulması, konservatif ya da cerrahi tedavi sonrası redüksiyonun değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılır. Çalışma kapsamındaki 480 gönüllü katılımcının 232' si (% 48,3) erkek, 248' i (% 51,2) ise kadındı. Yaşlan 18-55 yıl arasında değişmekte olup, ortalaması 29,3 yıldı. Katılımcıların tamamında standart postero-anterior (PA), yan ve 15° sefalik yan el bileği radyografileri çekildi. Bu radyografilerde RSU, RİA, UV, RVT ve 15° sefalik yan el bileği grafısinde radial volar tilt (SRVT) ölçümü iki ayrı yöntemle yapıldı. İlk ölçüm manuel olarak yapıldı. Radyografilerin dijital ortama aktarılmasından sonra, bu çalışma için özel olarak oluşturulan bilgisayar ölçüm programı aracılığıyla, ikinci ölçüm monitör üzerinde yapıldı. Elde edilen verilerle, Kayseri bölgesindeki popülasyonda, el bileği radyolojik parametrelerine ait ortalama değerler belirlenerek; bu parametrelerin yaş ve cinsiyetle etkileşimi, manuel ve bilgisayar ölçümleri arasında farklılık olup olmadığı anlaşılmaya çalışıldı. RSU, RİA, UV, RVT ve SRVT ortalama değerleri, manuel ölçümde sırasıyla 12,50 mm, 23,30°, +0,319 mm, 11,09° ve 8,67° iken bilgisayar ölçümünde ise sırasıyla 12,27 mm, 24,65°, +0,254 mm, 10,17° ve 9,65° olarak bulundu. Bu parametrelerden yaşla değişkenlik gösteren sadece UV ti ve yaş arttıkça UV değerleri de artıyordu.IV Cinsiyetle değişkenlik gösteren parametreler ise RSU, RVT ve SRVT ti. RSU erkeklerde ortalama 2 mm daha fazla iken, RVT ve SRVT değerleri kadınlarda ortalama 1° daha fazla idi. Sonuç olarak, bölgemizdeki popülasyonda bu parametrelere ait ortalama değerler başka ülkelerde yapılan çalışmalarla uyumluydu. Ortalama değerler arasında fazla bir fark olmamakla beraber, ölçüm esnasında netlik ayan, aydınlatma, büyütme ve negatif görüntü üzerinde ölçüm yapma imkanı gibi avantajları nedeniyle, bilgisayar ölçümünün, manuel ölçüme göre daha sağlıklı sonuçlar verdiğini gördük. Ayrıca bu tür programların, iskelet sisteminde radyolojik ölçüm yapılan diğer bölgelerde de kullanılabileceğine karar verdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radiological Evaluation of the Adult Wrist The radiological anatomy of the wrist is important in clinical application where the most commonly used parameters are radial styloid length (RSL), angle of radial inclination (ARI), ulnar variance (UV) and radial volar tilt (RVT). These radiological parameters are used in the evaluation of wrist deformities, in wrist trauma diagnosis, in the evaluation following conservative or surgical treatment reductions. In this study, the experiments were conducted on 480 healthy volunteers of whom 232 were male (48.3 %) while 248 were female (51.2 %). The age of the subjects was between 18-55 years. The standard postero-anterior (PA), lateral and 15° cephalic lateral wrist radiographics were taken for all subjects. On these radiographics, RSL, ARI, UV, RVT and radial volar tilt on 15° cephalic lateral wrist radiography (CRVT) measurements were performed by two methods. The first measurement was performed manually. In the second method, the radiographies were transferred to a digital medium and the measurements were performed on a computer monitor using a specially designed software program. The average wrist radiological parameters of the population in and around Kayseri were determined. The effects of age and sex on these parameters, and the differences between the results obtained by the two methods were investigated. The average results obtained by the manual method for RSL, ARI, UV, RVT, and CRVT were 12.50 mm, 23.30°, +0.319 mm, 11.09° and 8.67°, respectively. On the other hand, the computer-based results were 12.27 mm, 24.65°, +0.254 mm, 10.17° and 9.65°, respectively. Among the parameters, only UV values changed withVI age: the greater the age of the subjects, the higher the UV value. RSL, RVT and CRVT changed with sex. RSL was 2 mm longer in males than in females, while RVT and CRVT results were 1° longer for females. As a result it was seen that these average radiological parameters in our region were in confirmation with the results obtained in other countries. Although there was no significant difference in the average values obtained by the two methods, the computer-based measurements were more accurate. This greater accuracy was because of enhanced clarity, brightness, magnification and negative view possibilities. It was concluded that these types of software-based measurement methods may be applied to skeletal systems.