Ekstrakranyal karotis ve vertebral arter tıkayıcı hastalıklarında multidedektör BT anjiyografi ve DSA bulgularının karşılaştırması
Multidetector BT angiography in diagnosing extracranial carotid and vertebral artery occlusive diseases: comparison with DSA
- Tez No: 142098
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL YAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: anjiyografî, bilgisayarlı tomografi, stenoz, karotis arter, plak 78, angiography, computer tomography, stenosis, carotid artery, plaque 79
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
8- ÖZET Ekstrakranyal Karotis ve Vertebral Arter Tıkayıcı Hastalıklarında Multidedektör BT Anjiyografi ve DSA Bulgularının Karşılaştırması Ateroskleroza bağlı kardiyovasküler hastalıklar, birçok gelişmiş toplumda ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ateroskleroz serebral tromboembolik olaylann %90'mda altta yatan sebep olup, inmelerin 2/3 'si ekstrakranyal karotis arterlerde gelişmiş plakların komplikasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağır maddi yük ve işgücü kaybına neden olmasından dolayı, aterosklerotik vasküler patolojinin doğru olarak tespiti gerekmektedir. Bu konuda DSA yamsıra çeşitli direkt ve indirekt yöntemler radyologa ve klinisyene yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada karotis arter stenozu tanısında Doppler US ve multidedektör BTA sonuçlan ile referans inceleme metodu olan DSA sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Vertebral arterler de eş zamanlı patolojiler yönünden her iki inceleme ile tarandı ve DSA ile karşılaştırıldı. Klinik ve laboratuar bulguları ile karotis arter stenozu ön tanısı olan 49 olgu çalışma kapsamına alındı. Her olguda karotis ve vertebral sistem incelendi. Olguların tümüne BTA, 28 olguya DSA ve 41 olguya Doppler US yapıldı. 20 olguda ise her üç inceleme de gerçekleştirildi. Stenoz saptanan olgularda stenoz oranlan herbir inceleme için NASCET yöntemi ile hesaplandı ve sonuçlar DSA ile karşılaştınldı. BTA ve Doppler US mcelemelerinin birbirleri ve DSA ile uyumu Kappa testi ile değerlendirildi. BTA-DSA uyumunda Kappa değeri 0.95, Doppler-DSA uyumunda kappa değeri 0.806, BTA-Doppler uyumunda Kappa değeri 0.82 olarak belirlenerek kuvvetli korelasyon gösterildi. %50 ve üzeri stenozlann tespitinde Doppler US'nin sensitivitesi %96, spesifisitesi %100, BTA'nın sensitivite ve spesifisitesi ise %100 olarak belirlendi. %70 ve üzeri stenozlann tespitinde Doppler US'nin sensitivitesi %88, spesifisitesi %94, BTA'nın sensitivite ve spesifisitesi ise %100 olarak belirlendi. BTA ile incelenen vertebral arterden 9'unda patoloji (3 oklüzyon, 6 stenoz) saptanmış, olguların tümü DSA ile uyumlu bulunmuştur. Sonuç olarak, Doppler US ve multidedektör BTA, karotis arter stenozu şüphesi olan olgularda, yüksek sensitivite ve spesifisite değerleri ile güvenle 77uygulanabilen, non-invazif, arteriyel kateterizasyona bağlı riskler taşımayan yöntemlerdir. Ancak DSA, günümüzde halen altın standard yöntem olup, perkütan transluminal anjiyoplasti ve stent uygulaması gibi terapötik girişimsel yaklaşımlar için de yol gösterici bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Multidetector CT Angiography in Diagnosing Extracranial Carotid and Vertebral Artery Occlusive Diseases: Comparison with DSA Atherosclerotic cardiovascular diseases are the leading cause of death in most of the developed countries. Two-thirds of strokes are the complications of atherosclerotic plaques at extracranial carotid arteries causing severe disability and death. Therefore, correct diagnosis of atherosclerotic vascular pathologies are very crutial. The aim of this study was to evaluate the efficacy of Doppler US and multidetector CT angiography (MDCTA) to detect carotid artery stenosis, using DSA as a reference. Vertebral arteries were also imaged by these methods to detect associated atherosclerotic pathologies and compared with DSA. Bilateral carotid and vertebral arteries of clinically symptomatic 49 patients were examined. All patients were imaged by MDCTA, 41 patients by Doppler US, 28 patients by DSA and 20 patients by all three methods. NASCET method was used for the assesment of degree of stenosis. The results of MDCTA and Doppler US were correlated with each other and with the results of DSA using Kappa statistics. The Kappa value was calculated as 0,95 for MDCTA-DSA correlation, 0,806 for Doppler US-DSA correlation and 0,82 for MDCTA-Doppler US correlation. For the detection of stenosis greater than 50% the sensitivity and specificity of MDCTA were 100%, the sensitivity and specificity of Doppler US were 96% and 100% respectively. For the detection of stenosis greater than 70% the sensitivity and specificity of MDCTA were 100%, the sensitivity and specificity of Doppler US were 88% and 94% respectively. For vertebral arteries, the results of MDCTA and DSA were all concordant and 9 pathologies (3 occlusion, 6 stenosis) were detected. In conclusion for the detection of carotid artery occlusive diseases Doppler US and MDCTA are safe, noninvasive methods with high sensitivity and specificity. However DSA is still the gold standard method and allows therapeutic interventional approaches.