Kronik karaciğer parankim hastalığında fokal lezyonlarda BT ve MRG'nin karşılaştırılması
The comparison of the CT and MR maging of the focal lesions in chronic liver parenchymal disease
  1. Tez No: 142099
  2. Yazar: TAYLAN DEMİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYŞE ERDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Siroz, Neoplazi, MRG. 92, Liver, Cirrhosis, Neoplasms, MRI. 93
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
8. ÖZET Amaç Kronik karaciğer parankim hastalığında, karaciğerdeki fokai kitle lezyonlarının saptanması ve karakterize edilmelerinde dinamik spiral BT ve MRG yönternlerinin karşılaştırılması ve birbiriyle uyumluluğun belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Kronik karaciğer parankim hastalığı olan toplam. 18 olgu çalışma kapsamına alındı. Her olguya önce trifazik dinamik spiral BT ve sonra MRG incelemeleri yapıldı. Prekontrast tarama sonrası arteriyel faz BT'de 25. s'de, MRG' de 15. s'de, portal faz BT'de 60. s'de, MRG'de 45. s'de, geç-denge fazı ise BT'de 90-120. s'ler arasında, MRG'de 50-70. s'ler arasında alınmıştır. Her iki inceleme arası geçen ortalama zaman ise 25 gündü. Her olgu BT ve MRG ile kör yöntemle, deneyimli iki gözlemci tarafından incelendi. Elde edilen verilerle iki görüntüleme yöntemi arasındaki uyumluluk kappa istatistiği ile test edildi. Bulgular 18 hastada BT ve MRG ile toplam 73 lezyon saptandı. BT ile 18 hastanın 16'sında karaciğerde 60 lezyon saptanıken 2 hastada ise yer kaplayan oluşum tespit edilmedi. MRG ile 18 hastanın tümünde, toplam 67 lezyon saptandı. BT ile saptanan 60 lezyonun 47'si (%78.33), MRG ile saptanan 67 lezyonun ise 62'si (%92.53) doğru olarak karakterize edildi. BT ile saptanan 23 malign-premalign lezyonun 15'i, MRG ile saptanan 29 malign-premalign lezyonun ise 26'sı karakterize edildi. BT ve MRG arasındaki uyumluluk orta derecede olup kappa değerleri lezyonlann saptanmasında 0.529, karakterizasyonunda ise 0.488 bulundu. Sonuç Kronik karaciğer parankim hastalığında gelişen fokal lezyonlann saptanması ve karakterizasyonunda BT ile MRG arasındaki uyumluluk orta derecede saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
9. SUMMARY Purpose The aim of the study is to compare the agreement between the dynamic spiral CT and MR imaging findings in determination and characterization of the focal hepatic lesions in patients with chronic parenchymal liver disease. Materials and Methods Eighteen patients with chronic parenchymal liver disease in whom tri-phasic dynamic spiral CT and MR imaging have been performed made up the study group. During the CT examination scanning delays were 25 seconds for hepatic arterial phase imaging, 60 seconds for portal venous phase imaging and 90-120 seconds for equilibrium phase imaging; the same parameters for MR imaging were 15, 45 and 50-70 seconds, consequtively. The mean time between both investigations was 25 days. The CT and MR images of the each case are evaluated in a blinded fashion by two experienced observers. The agreement between two imaging methods was assesed by kappa statistics. Results A total of 73 lesions were detected in 18 patients at CT and MR imaging. In 16 patients, 60 focal lesions were detected at CT while 67 focal lesions in 18 patients at MR imaging. Of 60 lesions detected at CT, 47 (78.33%) were correctly characterized and of 67 lesions, 62 (92.53%) were correctly characterized at MR imaging. While CT has detected 23 malign-premalign lesions and can characterized 15 of them, MRI has detected 29 malign-premalign lesions and correctly characterized 26 of them. The agreement between CT and MR imaging in terms of lesion detection (k= 0.529) and characterization (k= 0.488) was moderate. Conclusion There was moderate agreement between the CT and MR imaging findings regarding the detection and characterization of the focal hepatic lesions seen in chronic parenchymal liver disease