Solid meme lezyonlarının ayırıcı tanısında power doppler ultrasonografi
Power doppler ultrasonography in differential diagnosis of solid breast masses
  1. Tez No: 142097
  2. Yazar: GÖKHAN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MURAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: benign, malign, solid meme kitleleri, power Doppler ultrasonografi, benign, malignant, solid breast mass, power Doppler ultrasonography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
1. ÖZET Bu çalışmada solid meme kitlelerinde power Doppler ultrasonografi (PDUS) ile vasküler yapıların özellikleri incelenerek benign-malign ayrımında kullanılabilirliği değerlendirildi. Ocak 2003 -mayıs 2004 tarihleri arasında, yaşlan 12-77 arasında değişen (ortalama 44,35 ± 13,55) 71 kadın, bir erkek hastada tespit edilen 36 benign, 38 malign olmak üzere toplam 74 meme kitlesi PDUS ile incelendi. Kitlelerde akım olup olmadığı, alam varsa vasküler yapıların özellikleri değerlendirildi. İnceleme Toshiba SSA-770A/80 Aplio Doppler cihazının (Tokyo, Japan), multifrekans yüzeyel transduser kullanılarak yapıldı. Hasta sırt üstü yatar pozisyonda, her iki kolunu başının altma alması sağlandıktan sonra incelemeye başlandı. Kitlenin lokalizasyonu, kontur özellikleri ve internal eko yapısı değerlendirildi. Ultrasonografik olarak kitlenin benign ya da malign olabilirliği yorumlandı. B-mod incelemeden sonra power Doppler modunda yapılan incelemede tespit edilen vasküler yapıların kitleye göre lokalizasyonlan ve morfolojik özellikleri değerlendirildi. Lokalizasyonlarma göre periferik, santral, penetre; morfolojik özelliklerine göre lineer, dallanma, distorsiyon özellikleri incelendi. Benign ve malign kitlelerdeki vasküler yapıların özellikleri karşılaştırıldığında; akımların periferal yerleşimli olmaları ve morfolojik olarak lineer olmaları her iki grup arasında anlamlı değildi (p=0,13, p=0,342). Her iki grup arasında santral akım paterni için p=0,000, penetre akım paterni için p=0,000 olup sonuçlan anlamlıydı. Yine dallanma ve distorsiyon gösteren alam paternlerinde sırasıyla p değerleri 0,004 ve 0,003 olarak hesaplanmış olup fark yine anlamlıydı. Sonuç olarak her iki grup arasında periferal ve lineer alam paternleri arasında belirgin fark yok iken; santral, penetre akım paternleri ile dallanma ve distorsiyon gösteren akım paternleri arasındaki fark anlamlı olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWER DOPPLER ULTRASONOGRAPHY IN DIFFERENTIAL DIAGNOSIS OF SOLID BREAST MASSES In this study, vascular structures of solid breast masses were evaluated via power Doppler ultrasonography (PDUS) to see its usefullness in benign-malignant differentiation. Between January 2003 -May 2004, 71 female patients between ages of 12-77 (mean 44.35±13.55) and one male patient were included to the study. 36 benign, 38 malignant totally 74 breast masses were evaluated by PDUS for the presence of flow and if there is flow,properties of vascular structures were evaluated. Study was performed via Toshiba SSA-770A/80 Aplio Doppler device (Tokyo, Japan) by using multifrequency surface transducer. Examination was started in supine position while both arms were under the head. Localization, contour charecteristics and internal echo structure of the mass were evaluated. Benign or malignant probability of the mass was interpreteted ultrasonographically. After B-mode examination, localization and morphological features of vascular structures with respect to masses were evaluated by Doppler Mode examination. Peripheral, central and penetrating features in respect to localization; linear, branching and distortion properties in respect to morphological features were evaluated. When features of vascular structures in benign and malignant masses were compared, there was no significant difference in respect to peripheral flow localization and morphologically being linear (p=0,13 v p=0,34). There are significant differences between the groups in respect to central flow pattern and penetrating flow pattern (p=0,000 and p=0,000 respectively). The differences were also significant between the groups according to branching and distortion flow pattern (p=0,004 and p=O,003 respectively). As a conclusion there was no significant difference in respect to peripheral and linear flow patterns; but, central and penetrating flow patterns and branching and distortion patterns of flow morphologically were evaluated as significant.