Dinamik böbrek fantomu
Dynamic renal phantom
  1. Tez No: 142265
  2. Yazar: AHMED SABBİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik fantom, Böbrek fantomu, Kantitatif böbrek görüntüleme, Dynamic phantom, Renal phantom, Quantitative renal imaging
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
46 8. ÖZET Klinik görüntüleme protokollerinin standardizasyonunda kalite güvenliği ve kalite kontrol çalışmaları önemlidir. Bu çalışmada radyonüklid renografiyi taklit eden bir dinamik böbrek fantomunun yapımı ve uygulanması işlenmiştir. Fantom, insan fizyolojik organlarına benzeyen plexiglastan yapılmış; iki böbrek, karaciğer, kalp ve mesaneyi andıran parçalar ile tüm bu parçalan içine alarak vücut backgraundunu yansıtan dikdörtgen prizması şeklindeki bir kutudan oluşmaktadır. Fantomun dinamik dolaşımı insan kan basmana eşit olan 100 mmHg basıncında hidrostatik basınç ile sağlanmaktadır. Fantom çekimleri,“Tc-DTPA (n=91) ve ”"Tc-EC (n=68) hasta grubu aynı kamerada aynı kolimatör ve çekim protokolü ile (Siemens Orbiter Digitract 7500 gama kamera ve LEAP kolimatör) yapıldı. Görüntü analizler AD AC pegasys H analitik paket programı ile yapıldı. Çekimlerden sonra kalp, sol böbrek, sağ böbrek, karaciğer, mesane ve background üzerinden ilgi alanları (ROI) çizildi. ROFÎerden maksimum, minumum ve total sayımlar (cps) alındı. EC grubundaki hastaların sağ ve sol böbreklerinden alman total cps değerleri ile fantomun aym değerleri arasında en yüksek korelasyon elde edildi. Fantomdaki doz dağılımı, beklendiği gibi EC grubu hastalan ile benzer özelliklerde bulundu. Geliştirilen bu fantom basit tasannu, kullanım ve taşıma kolaylığı özellikleri ile tüm nükleer tıp departmanlannda böbrek fonksiyonlannın tanısında, kalite kontrol ve standardizasyon çalışmalan için çok yönlü kullanıma elverişlidir.
Özet (Çeviri)
47 DYNAMIC RENAL PHANTOM 9. ABSTRACT Standardization of any protocols used for imaging in clinical purposes is major concerns to quality control and quality assurance. In the present study, a dynamic renal phantom has been constructed that simulates radionuclide renograpy. The phantom consists of five pieces of different shaped Plexiglas boxes (Two kidneys, one liver, two square shaped boxes,-one heart and one bladder) mimic to human physiologic organs. The dynamic circulation of the phantom is maintained under a hydrostatic pressure si 00 mmHg (Human blood pressure). Groups of“Tc-DTPA (91 patients) and ”Tc-EC (68 patients) were studied with same camera (Siemens Orbiter Digitrac 7500 equipped with LEAP) using ADAC Pegasys II analytic package program under same clinical procedure. Different regions of interest (ROIs) were drawn surrounding heart, left kidney, right kidney, liver, bladder and background. Maximum, minimum and total CPS values were collected for each ROL The highest correlation has been found in total CPS distribution in left and right kidneys between EC group-Phantom studies. Dose distribution in phantom is found more similar with that of EC group rather than DTPA group, what was expected. The simplistic design, easy availability and user friendly properties of the present described phantom has proved its versatile suitability of using for standardization and quality control of the renogram procedures.