Çocukluk dönemi obstrüktif böbrek hastalıklarında dinamik manyetik rezonans ürografinin tanı değeri
  1. Tez No: 175140
  2. Yazar: ZAFER ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY YALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik manyetik rezonans ürografi, Diüretik renal sintigrafı, Paylaşılmış renal fonksiyon, Obstrüksiyon, Böbrek, Dynamic magnetic resonance urography, Diuretic renal scintigraphy, Splitted renal function, Obstruction, Kidney
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, pediatrik üriner sistem hastalıklarının tanısında ve üriner sistemin obstrüktif patolojilerinin belirlenmesinde dinamik MRÜ'nin yapısal ve fonksiyonel olarak tanı değerini araştırmak ve obstrüktif patolojilerde obstrüksiyonun derecesinin belirlenmesinde dinamik MRÜ'nin doğruluğunu ortaya koymaktır. Bu amaçla, çeşitli üriner sistem hastalıkları öntanılarıyla dinamik MRÜ incelemesi için yönlendirilen toplam 96 hastaya inceleme yapıldı. Bu hastalardan dinamik MRÜ incelemesi öncesi veya sonrasında (1 hafta ile 1 ay arasında değişen zaman aralığında) DRS tetkiki de yapılan 33 hasta çalışmaya dahil edildi. 63 hasta ise DRS incelemesi yapılmadığından çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların böbrek-üreter üniteleri yapısal yönden skorlama sistemi ile değerlendirildi. Fonksiyonel ve eksresyonel yönden ise dinamik MRÜ ve DRS sonuçları karşılaştırıldı. Böbreklerin fonksiyonlarını ve üriner sistem obstrüksiyonunu DRS ile karşılaştırma da ise literatürde de önerildiği gibi, böbrek fonksiyonunu kantitatif olarak hesaplama ve obstrüksiyonun gradeleri arasındaki farkı belirleme şeklinde bir yaklaşım uygulandı. Otuzüç hastanın dördünde dinamik MRÜ hastaları obstrüksiyon derecesi yönünden DRS tetkiki ile farklı kategoride sınıflandırdı. Farklı sınıflandırılan bu hastaların tamamında dinamik MRÜ obstrüksiyonu olduğundan daha abartılı olarak gösterdi. Ancak normal ve anormal hastaları birbirinden ayırt etmede dinamik MRÜ ve DRS arasında farklılık saptanmadı. Dinamik MRÜ'nin obstrüksiyon açısından duyarlılığı %100, özgüllüğü %94, olumlu öngörü değeri %81, olumsuz öngörü değeri %100 olarak bulundu. Fonksiyonel madde stazı açısından MRÜ'nin duyarlılığı %67, özgüllüğü %100, olumlu öngörü değeri % 100, olumsuz öngörü değeri %95 olarak saptandı. Atrofık böbrek açısından ise dinamik MRÜ'nin duyarlılığı, özgüllüğü, olumlu öngörü değeri ve olumsuz öngörü değeri %100 olarak bulundu. Sınırda obstrüksiyon bakımından ise olgu sayısı yeterli olmadığından istatistiksel analiz yapılamadı. Fonksiyonel değerlendirmede, dinamik MRÜ ve DRS arasında güçlü bir ilişki ve uygunluk olduğu görüldü. Dinamik MRÜ'nin yapısal değerlendirmede ise normal yapıya sahip hastaların %86,3'ünde anormal yapıya sahip hastaların ise %88'inde böbrek-üreter ünitesini tamamen gösterdiği sonucuna ulaşıldı. Bu hastalardan normal yapıya sahip olanların %68,1'inde, anormal yapıya sahip olanların ise %64,2'sinde yapısal değerlendirme üstün kalitede idi. Bu bulgularla dinamik MRÜ'nin iyonize radyasyon kullanmadan iyi kalitede anatomik bilgi, sayısal fonksiyonel değerlendirme ve ekskresyon derecesinin tayini ile çocuklarda üriner sistemin görüntülenmesinde uygun bir inceleme yöntemi olduğu görülmüştür. Bu özelliklerinden dolayı potansiyeli muazzamdır. Dinamik MRÜ tek bir tetkikle böbrek-üreter ünitesini tamamen incelememize imkan vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the standart of diagnosis of dynamic MRU as structural and functional in the diagnosis of pediatric urinary tract illnesses and in determining the obstructive pathologies of urinary system and is to verify the dynamic MRU in determining the degree of obstruction in the obstructive pathologies. For this purpose, 96 patients having urinary system illnesses and directed for the examination of dynamic MRU were analysed. Among these patients, before or after the examination of the dynamic MRU ( between 1 week and 1 month ), 33 patients who are made DRS examination were included. The other 63 patients were excluded in the investigation because DRS investigation wasn't performed. Patient's renal-ureter units were structurally evaluated with the score system. The results of dynamic MRU and DRS were functionally and excreationally compared. In comparing the kidneys' functions and urinary system obstructions with DRS, as it was suggested in literature, an approach to the kidney function as quantitative and to modify the differences between the obstructions and its grades was applied. Four patients having dynamic MRU of 33 patients were classified in a different category with the examination of DRS in the degree of obstruction. In all patients who were differentially classified, the dynamic MRU obstruction showed more exaggerated than it was. However, in discriminating normal patients from abnormal patients, no difference between dynamic MRU and DRS was determined. It was found that regarding to obstruction, in a dynamic MRU, sensitivity is 100%, specificity is 94%, positive predictive value is 81%, negative predictive value is 100%. It was also determined that from the view of functional element stasis, the sensitivity of MRU is 67%, its specificity is 100%, positive predictive value is 100%, negative predictive value is 95%. From the view of atrophic kidney, it was also found that the sensitivity, specificity, positive prevision asset and negative predictive value of dynamic MRU are 100%. An statistical analysis wasn't done because number of subjects wasn't enough regarding to borderline obstruction. In the functional evaluation, it was seen that there are a strong relation and correlation between dynamic MRU and DRS. In the structural evaluation of dynamic MRU, it resulted that 86% of normal patients and 88% of abnormal patients have completely showed the renal- ureter unit. Among these patients in 68,1% of normal patients and in 64,1% of abnormal patients the structural evaluation was at high quality. With these findings, dynamic MRU was seen that it is a suitable analysis method in displaying the urinary system of children with a good quality anatomical information, quantitative functional evaluation and determination of excreational degree without using ionizing radiation. Owing to these properties it has high potential. The dynamic MRU enables us to analyse the renal-ureter unit completely only with a unique examination.