Hastanelerde indirgenmiş nakit akımı yöntemi ile firma değerinin tespiti ve ekonomik katma değer (EVA) yöntemine göre finansal performansın değerlendirilmesi
Firm valuation by discounted cash flow model and evaluation of financial performance by economic value added (EVA) method in hospitals
  1. Tez No: 142288
  2. Yazar: ÖMER GİDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Değere dayalı yönetim, firma değeri, ekonomik katma değer, finansal performans, hastaneler, Value based management, economic value added, firm value, financial performances, hospitals
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Gider, Ö., Hastanelerde indirgenmiş nakit akımı yöntemi ile firma değerinin tespiti ve ekonomik katma değer (EVA) yöntemine göre finansal performansın değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumlan Yönetimi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmada hastanelerin finansal performansını ölçmede sektöre göre yeni bir yöntem olan EVA yöntemi ele alınmıştır. Yönteme göre hastanelerin yarattıkları katma değerin ne olabileceği analiz edilmiştir. Çalışmada, EVA yönteminin en iyi uygulanabileceği şartlara sahip olan Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret AŞ.'nin 1998-2003 yıllan arasındaki faaliyet dönemleri ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca finansal performans analizinde kullanılan 15 finansal oran hesaplanmış ve son olarak firma değeri hesabına yer verilmiştir. Bu amaçla, EVA ve firma değeri hesabı için tasarlanan bir analiz programı kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Acıbadem Sağlık Grubu, 2001 yılı hariç diğer yıllarda ekonomik katma değer yaratmıştır. Çalışmadaki diğer bir boyut, elde edilen EVA sonuçlarının ve finansal oranların firma değerini etkilemesi muhtemel değer yaratan unsurlar ile korelasyon analizine tabi tutulmasıdır. Sonuçlara göre EVA değerinin en güçlü olarak Yatırılan Sermayenin Getirişi (ROIC) ile pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkisi vardır (r=0.766; pO.01). Çalışmada hastanenin gelecek yıllardaki finansal durumuna yönelik finansal tahminler yapılmış ve bu öngörülere göre gelecekte yaratacağı ekonomik katma değer ortaya çıkarılmıştır. Tahminlere göre Acıbadem Sağlık Grubunun EVA değerlerinin yıllık 6-7 milyon USD seviyesinde olacağı beklenmektedir. Çalışmada son olarak firma değeri hesabı yapılmıştır. Finansal öngörüler kullanılarak gelecekte beklenen nakit akışları tahmin edilmiş, %10 Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC), %20 ROIC ve %5 büyüme hızı varsayımı altında firmanın değeri 144.377.000 USD olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gider, O., Firm valuation by discounted cash flow model and evaluation of financial performance by economic value added (EVA) method in hospitals, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Health Institutions Management, Ankara, 2004. In this study the method of EVA, which is relatively new approach for health care sector, was used to measure financial performance of the hospitals. The likely amount of value that was created by the hospitals was analysed according to the this approach. In this study it was determined that Acıbadem Health Services and Trade Cooperation had the best conditions to perform EVA method, and the terms between 1998 and 2003 were selected to be analysed. Furthermore, 15 financial ratio that are used in financial performance analyses were also calculated, and finally the calculation of firm value was emphasised. For this purpose, an analysis program created for EVA and firm value calculations was used. According the results of the study Acıbadem Health Group created add values in selected years except the year of 2001. Another aspect of the study was to analyse correlation between value drivers that are likely to affect financial performances as well as firm value and EVA results. According to the results, the value of EVA had the strongest and positive statistically significant relationship with Return on Invested Capital (ROIC) (r=0.766 ; p < 0.01). By this study financial estimations on financial situation for the future years were made, and based on these estimations economic value added that would be created were calculated. According to the estimations, it is expected that the values of EVA of Acıbadem Health Group would be at the level of USD 6-7 million annually. And finally the firm value was calculated in this study. By using financial estimations some liquidity follows in the future was calculated, and it was estimated that the firm value would be USD 144.377.000 with the assumption of 5 percent growth rate, and it was also calculated that Weighted Average Cost of Capital (WACC) and ROIC would be at the levels of 10 and 20 percent, respectively.